ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Нефролитиаза - какви видове камъни в бъбреците има?

Николай Гарев   |   20 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Нефролитиаза - какви видове камъни в бъбреците има?

Източник: iStockphoto

Нефролитиазата е една от най-разпространените болести в средиземноморския регион, където се намира и България. В този регион честотата й достига до 4%.

 

Факторите, определящи високата честота на нефролитиазата, са топлият климат и хранителните навици. От основно значение за формиране на конкрементите са наличието на обструкция (запушване на уринарните пътища) и уринна инфекция.

 

В някои случаи са налице вродени малформации с наличие на стеснения и клапи на чашките и уретерите. Уринната инфекция създава ядра от загинали епителни клетки, слуз и гной, около които се натрупват кристали.

 

Съществуват редица генетични фактори, предразполагащи към камъкообразуване. Това са високите нива на пикочната киселина, калция, фосфора и оксалатите в плазмата на кръвта. Най-честите конкременти в пикочните пътища са калциевите оксалати монохидрати - вевелит (40%), калциевият оксалат дихидрат - веделит (20%), амониево-магнезиевият и калциевият фосфати - струвит (20%) и пикочно-киселинните конкременти (15%).

 

 

Бъбречните конкременти могат дълги години да протекат безсимптомно и да бъдат открити случайно при рентгенови изследвания на корема или ултразвук.

 

Класическата проява на нефролитиазата е бъбречната колика. Последната протича с болки, с коликообразен характер, едностранно, с разпространение по хода на уретера към слабините, придружени от гадене и многократно повръщане. Урината е тъмна или червеникава. В изследванията се установява белтък и много еритроцити в седимента.

 

При ултразвуково изследване се установява хиперехогенна структура в едната или двете отделителни системи с или без задръжка на урина над мястото на конкремента.

 

Оксалатите и фосфатите са рентген-позитивни, докато пикочно-киселинните конкременти са рентген-негативни. Диагнозата се поставя на база характерната болкова симптоматика, кръвта в урината и ултразвуковото наличие на камък в бъбрека. Допълнителните изследвания, които могат да потвърдят диагнозата, са рентгенови.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter