ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

От какво зависи усвояването на изпитите лекарства?

д-р Снежина Маджарска   |   15 март 2017   |   Коментари 0
   
   
От какво зависи усвояването на изпитите лекарства?

Източник: iStockphoto

Медикаментите могат да се приемат през устата под различна форма - таблетки (твърди, дъвчащи, разтворими), сиропи, суспензии и т.н. Усвояването им от организма зависи от техния химичен състав, от състоянието на храносмилателната система, но също така и от приема на храна и течности. 
 
Преди или след хранене? Защо е толкова важно да се спазват препоръките в листовките?
 
В повечето случаи резорбцията на гладно е по-добра, но понякога това е невъзможно поради характеристиките на лекарството. При част от лекарствата има риск от дразнене на стомашната лигавица, образуване на язви и други нежелани ефекти. За това препоръките са такива вещества никога да не се приемат на празен стомах. Такива са някои противовъзпалителни средства, антибиотиците и други лекарства.
 
Редица лекарства от друга страна се усвояват по-добре с помощта на някои съставки на приетата храна. Такъв е примерът с мазнините и как те спомагат за преработването на някои лекарства (основно мастноразтворимите молекули). 
 
Съвсем различна е ситуацията при лекарствата, които не само, че не се усвояват по-лесно с храната, а дори напротив. Има молекули, изискващи над един-два часа интервал от основното ястие. Такива са например някои цитостатици, някои витамини и т.н.
 
Не бива да се омаловажава и фактът, че дори кафето, млякото, някои плодове могат да смутят метаболизма на лекарствата, да намалят или блокират усвояването им. Обратното също е възможно. Например някои антибиотици смущават усвояването на витамини и микроелементи от храната и се препоръчва заедно с лечението да се взимат и някои добавки. Те са изрично упоменати при започване на лечението.
 
Отношение имат още тютюнопушенето и алкохолът, които понякога причиняват по-голяма от обичайната вреда - могат да намалят резорбцията на някои молекули през лигавицата и лекарствата да нямат необходимия ефект.
 
Какви са особеностите според мястото на резорбция на лекарствата?
 
Съществуват няколко нива за усвояване на лекарствата в храносмилателната система. Важно е да се спазват препоръките, описани в индивидуалните листовки, защото една и съща молекула не би имала еднакъв ефект, ако е разтворена в устата или изпита например.
 
Част от медикаментите са най-бързо усвоими поставени на езика или от вътрешната страна на бузите (т.нар буко-лингвална резорбция). Тези зони, както и сублингвалното (под езика) приложение, се отличават с богато кръвоснабдяване и бързо навлизане в кръвното русло. Така се избягва и забавянето, което би имал техния ефект, подлагайки се на чернодробния метаболизъм, в случаите, когато се погълнат през устата.
 
Усвояването на лекарственото вещество в стомаха до голяма степен се определя от неговата киселинност, устойчивостта и афинитета на молекулите към последното. Има субстанции, които преминават напълно непроменени оттам. Това се наблюдава обаче и при случаи на изменено pH (поради болест или след прием на лекарства). В такива случаи силно се нарушава ефектът на приетото лекарство. 
 
 
Следващото ниво на възможна резорбция са тънките черва. Там е особено характерен транспортът на липидни молекули, мастноразтворими витамини и т.н. При заболявания на червата или при отстраняване на част от тях този транспорт се смущава. 
 
В дебелото черво също се осъществява резорбция на някои лекарства. Това става обикновено под формата на клизми и свещички. По този начин се заобикаля чернодробният метаболизъм. Ефектът настъпва по-бързо, поради богатото кръвоснабдяване на тази зона.
 
Спазването на препоръките за прием на лекарствата е един често подценяван, но особено сериозен, въпрос. От това зависи колко добре ще се усвоят те, как ще протече целият им метаболизъм. Не по-маловажно е предпазването на храносмилателния тракт и целия организъм от нежелани лекарствени реакции. Оценявайки тези два аспекта на проблема, човек трябва да спазва стриктно предписанията в лекарствената листовка.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter