ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Стволови клетки: Постигнато е подмладяване на кръвта

Puls.bg   |   02 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Стволови клетки: Постигнато е подмладяване на кръвта

Източник: iStockphoto

Кръвните стволови клетки произвеждат над 100 милиарда нови кръвни клетки всеки ден. Капацитетът им за производство силно се понижава с напредване на възрастта. Това прави възрастните хора много по-податливи на състояния като анемия, понижен имунитет и увеличава риска им от развитие на ракови заболявания на кръвта.
 
Кръвните стволови клетки, наречени хемопоетични, се намират в червения костен мозък. Докато организмът е млад, те произвеждат приблизително равностоен и балансиран брой червени и бели кръвни клетки, според нуждите на организма. Със стареене на тялото обаче те произвеждат постепенно намаляващи количества нови клетки. Най-опасно е, когато се произвеждат по-малко бели кръвни клетки, отговарящи за имунната защита и повече червени кръвни клетки. Това се счита за един от прекурсорите на левкемия.
 
Това са факти, които скоро могат да останат само в миналото. Учени от шведския Lund University успели за пръв път да „подмладят“ кръвни стволови клетки, които вече били с понижена от възрастта функционалност. Тяхното изследване е публикувано през февруари 2017 в журнала Nature Communications
 
За целта те използвали знание от друг тип стволови клетки, познати като iPS индуцирано-плурипотентни стволови клетки. Понеже в ДНК се съдържа информация за създаване на всеки тип клетка, специфична за даден организъм, плурипотентните стволови клетки могат да се превърнат във всеки вид клетка на тялото – кръвна, мускулна, нервна, костна и др.
 
 
iPS се получават, когато нормална клетка бъде препрограмирана да се превърне в плурипотентна. Технологията за това е достъпна от 2012 година, благодарение на учените Шиния Яманака и Джон Гърдан, за което получават Нобелова награда.
 
Използвайки iPS технология върху остарели хемопоетични клетки, учените наблюдавали нещо невиждано досега: при тяхното препрограмиране, „идентичността“ им била рестартирана – те започнали да функционират със силата на млади кръвотворни клетки.
 
Това е първият известен на науката документиран случай, в който е доказано, че функционално остарели стволови клетки могат да бъдат „подмладени“ и да функционират със силата и баланса на млади стволови клетки.
 
Сред преминаване на клинични изпитания, сред първите заболявания, които ще могат да се лекуват чрез функционалното подмладяване на кръвта, учените се надяват да преборят наследствени състояния като анемиите и дори онкологични като левкемиите.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter