ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как работят тестовете за бременност?

Puls.bg   |   17 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Как работят тестовете за бременност?

Източник: iStockphoto

Съвременните тестове за бременност работят предимно чрез засичане на едно химично съединение в урината. Съединението се нарича hCG – човешки хорион гонадотропин.
 
Около шест дни след сливането на яйцеклетка и сперматозоид, полученаната нова клетка се дели последователно от 1 на 2, след това на 4,8, 16 клетки. Клетъчното делене продължава до формирането на многоклетъчно образувание, наречено бластоцист. В процеса на ембрионално развитие, бластоциста се имплантира или прикрепя към ендометрия – лигавицата на матката. 
 
Именно след имплантация, женското тяло започва да произвежда хормона hCG. Той има няколко познати функции, но най-важните са две. На първо място, спомага за отделянето на достатъчно количество прогестерон – той води до изграждането на множество нови кръвоносни съдове и капиляри в утробата, с което се подпомага изхранването на развиващия се плод. Втората му жизненоважна функция е имунологична – самата молекула на hCG носи силен негативен електричен заряд, който отблъсква майчините защитни имунни клетки от плода през първите месеци от бременността.
 
 
Нивата на гонадотропин в тялото на майката се повишават бързо. Те могат да бъдат засечени като се тества кръв или урина. Домашните тестове разчитат на урина. Те съдържат антитела, които се свързват специфично с hCG и пигмент (оцветител), който се активира ако има свързване на hCG и антитела. При образуване на комплекс от hCG+антитяло, свързания с антителата пигмент се активира, най-често под формата на чертичка. 
 
Различните тестове имат различни пигменти и различен брой чертички, които могат да се появят. Малковероятни, но възможни са лъжливо-позитивни резултати, когато с антителата се свърже друга молекула, наподобяваща hCG. Поради това се съветва използването на втори тест за потвърждение.
 
За анимирано представяне на информацията, изгледайте приложеното видео:

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
4 начина да се чувстваш леко през зимата

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising