ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Антибиотици: Азитромицин – как достига лошите бактерии?

Михаил Чилингиров   |   14 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Антибиотици: Азитромицин – как достига лошите бактерии?

Източник: iStockphoto

Азитромицинът е антибиотик, най-често предписван срещу бактериални инфекции на вътрешната слухова тръба на средното ухо, стрептококов фарингит, пневмония, стомашно-чревни инфекции. Може да се използва и при полово предавани инфенкции като хламидия или гонорея. Острите възпаления на синуси и уретра също се повлияват добре.
 
Азитромицинът е ефективен срещу почти всички видове микробни вредители – грам-позитивни, грам-негативни, както и срещу атипични бактерии. Това се дължи на механима на действие на медикамента. Той възпира бактериалния растеж чрез пряка намеса в белтъчното им производство. Свързва се с 50S частта на бактериалната рибозома и активно потиска транслацията на информационната РНК – копие на участък от ДНК, в който се записва информация за бъдещия белтък.
 
Този антибиотик се отличава със стабилна структура, дори и в киселинната среда на стомаха, което елеминира нуждата от инжекции – може да се приема и през устата. Най-добре се поема от тялото на празен стомах – до 2-3 часа след приема, той започва да се натрупва във фагоцитите в кръвта. Тези защитни имунни клетки бързо пътуват към мястото на инфекция, където има големи концентрации на болестотворни микроби и транспортират със себе си антибиотика. 
 
Той се отделя при фагоцитоза и се натрупва в тъканите, където продължително изпълнява антибактериалните си функции. При еднократна доза от 500 мг, азитромицинът действа в тъканите около 68 часа. До една седмица, в урината се отчитат незначителни количества от лекарството, което запазва стуктурата си непроменена – то не взаимодейства с тъканите на тялото и не уврежда организма.
 
 
Поради интеракцията му със стомашно-чревната микрофлора обаче, при някои хора могат да настъпят гадене, повръщане и разстроен стомах. Не бива да се предписва при инфекция с Clostridium difficile – умъртвените бактерии могат да отделят токсини, които да доведат до алегична реакция. Потвърдена е безопасността му при бременни жени. Няма данни за негативни реакции при кърмене. 
 
Този антибиотик е познат на лекарите като добра алтернатива при пациенти, алергични към пеницилин.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter