ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Имунитет: Имунната система – какво е и къде се намира?

Puls.bg   |   30 януари 2017   |   Коментари 1
   
   
Имунитет: Имунната система – какво е и къде се намира?

Източник: istockphoto

Човешкото тяло непрекъснато е заобиколено от милиони бактерии, вируси, спори и други микроорганизми. Те са буквално навсякъде – във въздуха, водата, по дрехите и повърхностите на всеки един ежедневен предмет.  Много от тях са потенциални патогени – болестотворни микроорганизми, които могат да проникнат в тялото и да причинят вреда. Защитата на тялото, спрямо тези нападатели е имунната система. Нейната основна функция е да намира чужди за тялото и вредящи клетки и да ги отстранява.
 
Имунната система включва специфични и неспецифични защити. Добър пример за неспецифична защита са кожата и стомашните сокове – те са еволюирали да спират не само един определен патоген, а огромно количество от тях. От друга страна, специфичната защита, позната и като имунитет, осигурява защита срещу точно определени патогени. Представители на тази специфична защита са бели кръвни клетки. 
 
Част от имунната система е и лимфната система – мрежа от тръбички и съдове, пренасящи лимфа. Тази система съдържа лимфната тъкан и всички структури, необходими за производството на лимфоцити. 
 
Имунната система условно се разделя на две части: наследствена и придобита. Наследствената включва всички защити, с които се тялото се ражда. Придобитата се развива заедно с тялото – след досег с определени патогени, тя не само реагира, но и „запаметява“ контакта с вредителя, реагирайки по-бързо при следваща среща. По този начин реакцията на тялото се ускорява значително.
 
 
Придобитата имунна система е из цялото тяло. Кожата формира водоустойчива бариера, през която проникването на патогени е силно затруднено, но не невъзможно. Вътрешните кухини на тялото са покрити от мукозна мембрана – тъканен слой, обилно секретиращ лепкава слуз, която задържа бактериите далеч от тъканта. Стомашните сокове са силно киселинни – високата киселинност убива микроорганизмите, които приемаме с храната си. Слюнката помага за понижаване количеството бактерии в устата.
 
Ако някоя бактерия успее да премине тези защити, тя попада в кръвта, където я очаква следващата бариера – специализирани бели кръвни клетки и химикали, отделяни от защитни клетки и тъкани.
 
При по-тежки инфекции, когато се включва придобитата имунна система, се активират лимфоцитите не само в кръвта, но и тези в лимфните възли, далака и тимуса. 
 
За тях може да прочетете следваща седмица

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Венелина     2017-01-30 20:32:04
Страхотна статия!
Много добре сте обяснили как действа имунната система.
Ще чакам с нетърпение следващата...
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter