ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Антибиотици: Механизъм на пеницилина

Михаил Чилингиров   |   24 януари 2017   |   Коментари 1
   
   
Антибиотици: Механизъм на пеницилина

Източник: istockphoto

Антибиотиците са мощни лекарствени средства, които или спират развитието на болестотворни бактерии или директно ги убиват. 
 
При навлизането на болестотворени микроорганизми в тялото се задейства имунната система. Нейните бели кръвни телца (левкоцити) обикновено се справят с патогените – поглъщат, убиват и ги извеждат от тялото чрез пот, урина и др. Някои бактерии обаче, не могат да бъдат уловени – те бързо започват да се възползват от благоприятните условия на тялото – температура, влага и хранителни вещества. Те се размножават бързо и могат да навлизат в други тъкани и органи – веднъж навлезли в кръвта например, могат да достигнат всеки орган в тялото. Ако инфекцията не може да бъде овладяна от имунната система, тя може да доведе до фатален изход.
 
За да се избегне това, съвременната медицина използва антибиотици. Антибиотик в превод означава „против живот“ - съществуват множество природни антибиотици като тези при гъбите, които потискат развитието на други организми. В природата, те се използват за да осигурят предимство на даден организъм, когато се конкурира с други за територия, влага и храна. Първият антибиотик, открит от Александър Флеминг през 1928 г., пеницилина, е извлечен именно от гъбичка – пеницилиум, позната още като хлебен мухъл. 
 
Кое е основното действие на този антибиотик срещу бактериите? За разлика от животинските клетки, които имат клетъчна мембрана с различна степен на пропускливост, много от микроорганизмине имат клетъчна стена. Повечето бактерии непрекъснато оформят своята муреинова клетъчна стена – нейни участъци биват смилани и преработвани за градивни частици и едновременно с това се изграждат нови участъци.
 
 
Пеницилинът активно пречи на този процес, чрез структура, наречена бета-лактамов пръстен. Този пръстен се свързва с ензима DD-транспептидаза, отговорен за свързването на молекулите в бактериалната клетъчна стена. Като резултат, ензимът не може да изпълнява функциите си и баланса между разрушаване и изграждане на стената се нарушава.
 
Това нарушава целостта на клетката, тя не може да компенсира осмотичното налягане, на което е подложена и клетъчното съдържимо или се излива извън клетката или в нея навлизат токсини от междуклетъчното пространство. Резултатът и от двата процеса е, че бактериалната клетка умира.
 
Очаквайте продължението през следващата седмица

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Венелина     2017-01-25 20:09:17
Ето това е страхотна статия! Браво!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter