ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Революционен метод лекува раните без да оставя белези

Puls.bg   |   10 януари 2017   |   Коментари 0
   
   
Революционен метод лекува раните без да оставя белези

Източник: Istockphoto

Нов алтернативен метод за лечение на рани прави възможно зарастването им, оставяйки по-малко белези. Това става ясно от данните на ново проучване, проведено от изследователи от Пенсилванския университет в САЩ. 
 
Специалистите разработват начин, с чиято помощ лезиите да се манипулират така, че те да се лекуват като регенерират кожна, вместо съединителна тъкан, оставяйки едва забележими белези. По този начин белезите от операции ще бъдат почти невидими с просто око.
 
Този иновативен метод предоставя помощ на безброй пациенти и не на последно място на жените, претърпели цезарово сечение
 
Методът включва трансформиране на най-често срещаните клетки в раните в мастни клетки. Преди учените смятаха, че това е невъзможно сред хората. Мастните клетки, познати като „адипоцити“, естествено се намират в кожата, но биват загубени при зарастването на раната и появата на белег. 
 
За разлика от мастните клетки, тези, които участват в зарастването на раната, нямат космени фоликули, което е причина те да изглеждат по-различно от нормалната кожа
 
В продължение на години учените търсят начин, с чиято помощ да трансформират миофибробластите в мастни клетки, които не оставят белези. В статия, публикувана в сп. Science, специалистите твърдят, че са постигнали целта си. 
 
Те споделят, че тайната на метода е регенерирането първо на космените фоликули. След това, в отговор на сигналите от космените фоликули, се възстановява и мастната тъкан. По този начин раните зарастват по естествен начин, вместо процесът да води до появата на белези. Това се наблюдава както сред животински, така и сред човешки клетки. 
 
Специалистите допълват, че тези открития имат огромен потенциал в областта на дерматологията.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter