ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Грип и усложнения - рискови пациенти и лечение

д-р Елена Кабакчиева-Георгиева   |   08 януари 2017   |   Коментари 0
   
   
Грип и усложнения - рискови пациенти и лечение

Източник: iStockphoto

Грипът, познат още като инфлуенца, представлява заболяване на дихателната система, причинено от три типа грипни вируси – А, В и С, като най-често отговорни за възникването на грипните пандемии са инфлуенца А вирусите, към които се причисляват и видово-специфичните субтипове, отговорни за появата на т.нар. „птичи” и „свински” грип.

 

Поради високата си степен на контагиозност, т.е на възможност за предаване на инфекцията, грипните вируси често стават причина за възникване на епидемии и пандемии, обхващащи голяма част от населението.

 

Симптомите могат да включват температура, кашлица, сухо гърло, течащ или запушен нос, болка в мускулите по цялото тяло, главоболие, втрисане и силна умора.

 

Докато при част от пациентите симптомите отшумяват за няколко дена, съществува рискова група хора, при които заболяването може да протече по-тежко и да доведе до серозни компликации – усложнения.

 

1. Кои хора са застрашени от възникването на усложнения при грипна инфекция?

За справянето на организма с инфекцията, било то грипна или друг вид, е необходима здрава и укрепнала имунна система. Именно поради тази причина възрастните хора над 50-годишна възраст и новородените са рискова група по отношение на тежестта на протичане на грипната инфекция.

 

Друга рискова група пациенти са тези с хронични заболявания, като например захарен диабет, бронхиална астма, хронична сърдечна недостатъчност и др. Развитието на грипна инфекция при тях може да доведе до усложнение на тяхното придружаващо заболяване, независимо от това колко добре е контролирано. Освен това при тях се наблюдава и по-висок риск от поява на усложнение на грипната инфекция – например развитието на пневмония. По отношение на диабета се установява и повишаване на нивото на кръвната захар по време на вирусното заболяване.

 

 

Бременните, особено през втория и третия семестър на бременността също са с повишен риск от появата на усложнение на грипната инфекция. Действието на вируса върху матеро-плацентарния кръвоток може да доведе до хипоксемия на плода и е свързано с повишен риск от възникването на вродени аномалии и злокачествени заболявания на кръвотворната система при новородените.

 

2. Как да се справим с грипната инфекция?

Особено важно е прилагането на профилактика, целяща, ако не избягване, то поне минимизиране на риска и намаляване на симптомите от развитото грипно заболяване и най-вече предотвратяване развитието на усложнения, които могат да бъдат потенциално животозастрашаващи.

 

Именно с тази цел е необходима сезонна профилактика с противогрипна ваксина, чийто антигенен състав се актуализира всяка година.

 

Противогрипните ваксини се отпускат под формата на инжекционни суспензии в предварително напълнени спринцовки от 0,5мл Прилагат се интрамускулно или дълбоко подкожно, еднократно или в два приема, с интервал най-малко 3 седмици (при деца от 6 месеца до 8 години и възрастни над 60 години). Ваксините са противопоказани при деца под 6 месеца и лица с повишена чувствителност към яйчен белтък. Нежелани лекарствени реакции са локално зачервяване, подуване и болка, по-рядко – главоболие, фебрилитет и болка в мускулите, които отзвучават в рамките на 1-3 дни без лечение. Рядко настъпват тежки алергични реакции – ангиоедема и анафилактичен шок.

 

Съвместно с употребата на противогрипни ваксини е уместно и прилагането на антивирусни противогрипни лекарства, които имат специфично действие и могат да се използват както за профилактика, така и за лечение на грипната инфекция.

 

3. Какво представляват антивирусните противогрипни лекарства?

Две основни групи лекарства се използват за профилактика и ранно лечение на грип – невраминидазни инхибитори (активни срещу грипни вируси А и В) и циклични амини (активни предимно срещу грипен вирусА). Освен тях за общо подсилване на имунната система се използват и някои естествени имуностимуланти от растителен произход, от рода на ехинацея и др, както и употребата на антиоксиданти – напр. витамин С.

 

Неврамининидазните инхибитори, към които принадлежат оселтамивир, занамивир, перамивир, блокират ензими по повърхността на грипния вирус и по този начин възпрепятстват освобождаването на новообразувани вирусни частици от инфектираните клетки и съответно предотвратяват разпространението на инфекцията в организма. Прилагат се за профилактика и при ранни симптоми на заболяването. Препоръчват се предимно при високорискови групи пациенти.

 

Цикличните амини, към които принадлежат амантадин и римантадин хидрохлорид, проявяват своето действие чрез блокиране началното размножаване на вирусните частици, а при някои щамове вируси и късната репликация. Нарастващата резистентност на инфлуенца А вирусите през последното десетилетие значително ограничава показанията за тяхната употреба.

 

Профилактиката и ранното лечение на симптомите на грипна инфекция е от съществено значение при рисковата група пациенти.

 

Антивирусните противогрипни лекарства се назначават от лекар!


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter