ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какви инсулини се използват?

д-р Пламена Кабакчиева   |   11 януари 2017   |   Коментари 0
   
   
Какви инсулини се използват?

Източник: iStockphoto

Захарният диабет е заболяване, известно още от дълбока древност. По описания на Еретеус от Кападокия през II в. „Диабетът е ужасно бедствие. След поставяне на диагнозата „Диабет”, ситуацията е ужасна. Човекът с диабет просто чака до умре. Това е животът без инсулин!”. Това описание на болестта се отнасяло за хората със захарен диабет тип 1.
 
Откриването на инсулина през 1921 г. и последващото му въвеждане в лечението на диабета е най-великото откритие в историята на захарния диабет. Първата инжекция на инсулин е направена на 11 януари 1922 г. на 14-годишен пациент, който живее с инсулина още 13 години. На 10 юли 1922 г. инсулин е инжектиран на 6-годишен пациент, който живее 71 години с инсулин.
 
В миналото са се използвали свински, говежди и говеждо-свински инсулинови препарати, докато понастоящем тяхната употреба е преустановена. Днес се използват човешки и аналогови инсулини. 
 
Човешките инсулини се получават чрез рекомбинантна ДНК технология. Според профила си на действие човешките инсулинови препарати се разделят на:
  • Бързодействащи човешки инсулини – началото им на действие е след 30-60 мин, максималният ефект настъпва след 1-3 часа и продължителността им на действие е 6-8 часа;
  • Интермедиерни човешки инсулини – чрез добавяне в състава им на цинк или протамин се забавя тяхното действие. Началото на действието на интермедиерните инсулини е след 1-2 часа, максималният ефект настъпва след 4-6 часа и продължителността им е до 12-14 часа. (Преди инжектиране им трябва да се разклатят, защото са суспензии!);
  • Готови човешки инсулинови смеси – представляват предварително готови смеси от бързодействащ и интермедиерен инсулин в различни съотношения, като отбелязаната на етикета цифра показва процента на бързодействащия инсулин в състава.
 
В практиката все по-застъпени са т.нар. аналогови инсулини, при които с помощта на генно-инженерна ДНК-технология е променена аминокиселинната последователност в структурата на човешкия инсулин с цел промяна в бързината и продължителността на действие на инсулина.
 
 
Според профила си на действие се разделят на:
  • Бързодействащи инсулинови аналози – инсулин лизпро, инсулин аспарт, инсулин глулизин. Началото на действието на тези препарати е след 10-20 минути, максималният им ефект на действие настъпва след 1-2 часа и продължителността им е до 3-5 часа;
  • Дългодействащи инсулинови аналози – инсулин гларжин и инсулин детемир. Те се доближават до физиологичното заместване на базалната инсулинова секреция както при здрави. Имат безпиков профил и по-продължително действие – до 24 часа;
  • Ултрадългодействащ инсулинов аналог – нов препарат (инсулин деглудек), който е с двойно по-дълъг полуживот и продължителност на действие до 48 часа;
  • Аналогови инсулинови смеси – предварително готова смес от инсулин аспарт или лизпро и забавен с протамин дългодействащ аналог.
 
Бързодействащите човешки и аналогови инсулини имат за цел да покрият покачването на кръвната захар след нахранване, докато интермедиерните човешки и бавнодействащите аналогови инсулини осигуряват т.нар. базална инсулинова секреция.
 
Съвременните тенденции в инсулинолечението са за ранно преминаване към терапия с аналогови инсулини. С по-бързото действие на бързодействащите аналогови инсулини, спрямо това на човешките, се повлиява по-добре покачването на кръвната захар след нахранване, което дава и по-голяма гъвкавост в ежедневието на пациента, защото могат да се инжектират преди, по време и след хранене. При тях се наблюдава и по-малък риск от хипогликемии, поради по-краткото инсулиново действие на бързодейставащия инсулин и осигуряването на плавни, безпикови нива на бавнодействащия аналогов препарат. 
 
Обичайно инсулинът като анаболен хормон води до покачване на килограми. При лечение с човешки инсулин се изисква включване в дневното хранително меню и на междинни закуски. При аналоговите инсулини не се изисква включване в дневното меню на междинни закуски, което оказва отражение и върху телесното тегло.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter