ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Грип и настинка – къде е разликата?

Puls.bg   |   04 януари 2017   |   Коментари 0
   
   
Грип и настинка – къде е разликата?

Източник: Istockphoto

Грипът и настинката се причиняват от напълно различни вируси. Обичайната настинка е следствие на над 200 различни вируси – коронавируси, риновируси, ентеровируси и др. - всички те са различни. Грипът, от друга страна, е следствие на грипните вируси. 
 
Тези респираторни вирусни инфекции атакуват тялото, водейки до много подобни симптоми. Сред тях са сухо и болезнено гърло, кашлица и кихане, повишена температура, запушен нос и главоболие. Могат да се наблюдават също така умора и болки в мускулите. Това се случва, защото организмът се бори с инфекцията
 
Грипът е по-лошият сценарий от настинката – температурата е по-висока, чувството на изтощение и болката са изразени с по-голяма степен, а кашлицата може да бъде по-интензивна. 
 
Разграничаването на двата вида инфекции е трудно – при настинката повишаването на температурата обикновено е по-ниско от 38 градуса по Целзий, като засяга гърлото и води до течащ нос. Грипът засяга белите дробове и ставите, затова и болката при него е по-силна. 
 
След първите 48 часа инфекцията обикновено спира да се размножава и започва интензивно влияние в организма. Щом симптомите са налице, лечението не е толкова просто. В тези случаи антибиотиците не помагат, защото те влияят на бактериите, а не на вирусите. 
 
 
Когато биват инфектирани с вирус, мнозина приемат витамин C, но според данни на проучване на Университета на Албърта в Канада няма доказателство, че това помага. 
 
Има данни, че приемът на цинк може да бъде от полза. Този елемент се използва от клетките като катализатор и, когато нивата му в организма се повишат, се подобрява функцията на клетките на имунната система
 
Повече за грипа и настинката може да научим от видеото...
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter