ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Котките пренасят птичи грип

Puls.bg   |   28 декември 2016   |   Коментари 0
   
   
Котките пренасят птичи грип

Източник: iStockphoto

Котките могат да са преносители на птичи гирп, съобщава MedicalXpress.
 
Ветеринарен лекар от Ню Йорк е бил заразен с H7N2 – познат щам на птичия вирус, който се свързва с огнища сред котки, настанени в приюти за животни в целия град. Това е едва третият известен случай на заразяване с конкретния щам, регистриран някога в САЩ. Ако се окаже обаче, че котките са вектор на заболяването, това може да събуди сериозни притеснения.
 
„Нашето разследване потвърждава, че рискът за здравето на човека от H7N2 не е висок, но ние настояваме хората, които в последните три седмици са имали контакт с котки или са осиновили котка от приют, да бъдат особено бдителни за симптомите при животните“, коментира д-р Мария Басет, комисар по здравеопазването на Ню Йорк.
 
Добрата новина е, че все още не са известни други подобни случаи. 
 
Повече от 80% от хората, които са осиновили котки от приют за животни, вече са били изследвани, както и повече от 260 доброволци, служители на приютите. 
 
 
Досега болестта е била регистрирана при значителен брой животни, като развитието й е било неблагоприятно – едно животно е починало, а над 100 са дали положителен резултат на тестовете за инфекцията. 
 
Специалистите съветват да наблюдаваме домашните си любимци и дори да ги държим под карантина, поне докато процесът на предаване на болестта не бъде по-добре изяснен. Здравните власти в Ню Йорк препоръчват да се избягва прекият контакт с котките и доближаването на лице до лице с животното. 
 
Все още няма яснота как точно се случва предаването на заразата от котка на човек, както и защо огнищата са регистрирани точно сред котки.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter