ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Одобриха ново лекарство за рак на яйчниците

Puls.bg   |   21 декември 2016   |   Коментари 0
   
   
Одобриха ново лекарство за рак на яйчниците

Източник: iStockphoto

Здравните власти в САЩ одобриха нов вариант за лечение на рак на яйчниците. Става дума за лекарство, което е насочено към генетична мутация в подгрупа от трудни за лечение тумори, съобщават световните медии. 
 
Администрацията по храните и лекарствата (FDA) е дала зелена светлина на медикаментът Rubraca на Clovis Oncology, който е предназначен за жени в напреднал стадий на болестта, които вече са опитали най-малко две лекарства за химиотерапия.
 
Лекарството е насочено към мутация, открита в 15-20% от пациентките с рак на яйчниците. Жените с отклонението, известно като BRCA, са изправени пред много висок риск от развитието на рак на гърдата или яйчниците, в сравнение с другите жени, подчертават специалистите. 
 
Според Националния институт по онкология в Америка, около 1% от жените ще бъдат диагностицирани с рак на яйчниците през някакъв етап от живота си. Тази година над 14 хиляди жени в САЩ ще починат от заболяването, показват още данните. 
 
 
В момента FDA изчиства пътя пред новото лекарство при ускорен път за одобрение, запазен единствено за лекарства с обещаващи резултати, които трябва да бъдат потвърдени от допълнителни изследвания. Ако все пак медикаментът не покаже добри резултати, FDA има възможност да го изтегли от пазара.
 
До одобрението на лекарството се е стигнало след изследвания, проведени сред повече от 100 жени. Резултатите са показали пълно или частично свиване на туморите при 54% от пациентките. 
 
Въпреки показаните впечатляващи резултати, на опаковката на Rubraca ще има предупредителни етикети за сериозни рискове и странични ефекти, сред които са проблеми с костния мозък, остра миелоидна левкемия и други.
 
Сред честите нежелани реакции от лекарството са гадене, отпадналост, повръщане и ниски нива на червените кръвни телца. 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter