ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Персонализираната медицина и Националната здравна стратегия

Puls.bg   |   21 ноември 2016   |   Коментари 0
   
   
Персонализираната медицина и Националната здравна стратегия

Източник: iStockphoto

На 25.11.2016 г. от 09:00 часа в София Хотел Балкан ще се състои Третата национална конференция по персонализирана медицина на тема „Персонализираната медицина и нейното място в Националната здравна стратегия“.
 
На интеринституционалния форум, организиран от Българската асоциация за персонализирана медицина (БАПЕМЕД), ще присъстват водещи фигури от областта на здравната и законодателна система, експерти по лекарствена и реимбурсна политика, медицински специалисти, представители на академичната общност и на пациентски организации.
 
Първата дискусионна част от конференцията ще се фокусира върху стратегическото място на персонализираната медицина в реформиращата се здравна система. Отношение по темата ще вземат: д-р Глинка Комитов, управител на НЗОК; представители на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) – г-н Деян Денев, директор на ARPharM, г-жа Зоя Паунова, председател на УС, д-р Красимира Чемишанска – член на УС; проф. Илко Гетов - председател на Българския фармацевтичен съюз, председател на работна група „Лекарствена политика и медицински изделия“ към съвета „Партньорство за здраве“; д-р Борислав Борисов, експерт по лекарствена политика и клинични проучвания. 
 
Взимайки под внимание факта, че персонализираната медицина би могла да промени здравеопазването, осигурявайки „правилното лечение за точния пациент в подходящото време“ и да спомогне за  получаване на повече стойност от разходите за здравеопазване, както и необходимостта от създаване на устойчива  нормативна уредба, позволяваща персонализираният подход да се прилага и развива, за да се подобри грижата за пациента и здравеопазването като цяло, БАПЕМЕД стои твърдо зад позицията, че процес по реформиране на здравната система в полза на иновациите е абсолютно необходим.
 
Прилагането на комплексен подход като персонализираната медицина и внедряването му в Националната здравна стратегия ще гарантира по-добро качество на здравеопазването и оптимизиране на публичните разходи. БАПЕМЕД споделя целите на здравната реформа, подкрепя необходимите действия за постигането им и твърди, че е необходима стратегия и е от особено значение, тя да бъде своевременно интегрирана в законовата и регулаторна рамка, както и да бъде обезпечена не само технически и финансово, но и кадрово. Основните тези на Стратегията на внедряване и развитие на персонализираната медицина ще бъдат представени от председателя на УС на БАПЕМЕД д-р Явор Дренски в края на дискусията. 
 
В следващата част от събитието чуждестранни и български специалисти ще засегнат актуални аспекти от приложението на персонализирания подход към настоящия момент, както и темата за бъдещето на персонализираната медицина в Европейския съюз. 
 
Практическото приложение на персонализираната медицина генерира огромно количество информация – лични данни, резултати от изследвания (често генетични), информация за приложение на конкретно лечение и повлияването от него и т. н.  Въпросът за собствеността на тези т.нар. реални медицински данни от практиката (real-world data/ real-world evidence – RWD/RWE) както от диагностиката, така и от терапевтичния и посттерапевтичния период и необходимостта от анализа и включването е основен в сферата на персонализираната медицина. В тази връзка, важно е и разработването и внедряването на система за оценка на здравните технологии (ОЗТ) в областта на персонализираната медицина. Две от лекциите ще са фокусирани именно върху мястото на RWD/RWЕ и на ОЗТ в персонализираната медицина.
 
В презентация, подготвена от Национална пациентска организация (НПО), ще бъде разгледана персонализираната медицина през погледа на пациента, който като индивидуалност и като едно цяло – с неговите генетични особености, предразположението му към дадени състояния, заболяванията му и тяхната характеристика, е в основата й.
 
Секвенирането от следващо поколение (NGS), което само по себе си е революция, не само за персонализираната медицина, но и за науката като цяло ще бъде представено като най-новата възможност за извършване на съпътстващо диагностично изследване, задължително за оценка на правилния подход към всеки пациент, индивидуално и персонално.
 
 
Третият панел от събитието ще се разгърне приложението, ползата и последиците от прилагането на персонализираната медицина в разнообразни терапевтични области – както в онкологията, така и отвъд. 
 
Използването на прицелни терапии за лечение на онкологични заболявания има различни последици за организма на пациента. Ще бъдат разгледани кардиоваскуларните токсични ефекти от приложението на този тип медикаменти при лечение на карцином. 
 
Благодарение на персонализираната медицина и постиженията й, от остри и неизлечими, някои онкохематологични заболявания вече се превръщат в хронични такива. Персонализацията в областта на диагностиката и индивидуализирането на терапията при левкемия ще представи млад учен, носител на престижната награда „Питагор“. 
 
За щастие, през последните години приложението  на персонализираната медицина излиза извън пределите на онкологията и една от основните области, в които се налага, е тази на инфекциозните заболявания. Възможността за персонализиран подход при диагностиката и терапията на хепатит С превръща едно тежко заболяване в напълно лечимо. Това ще ни разкрие последната презентация от поредицата. 
 
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter