ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Дефицит на витамин D и рак – какво казва науката?

д-р Антоан Гарев   |   22 ноември 2016   |   Коментари 3
   
   
Дефицит на витамин D и рак – какво казва науката?

Източник: iStockphoto

Витамин Д е мастноразтворим и съществува под няколко форми с различна биологична активност. Храни, богати на прекурсори (предшественици) на актвната форма в организма, са млечните изделия, морските дарове, чернят дроб. Разпространени в САЩ, Китай и ЕС са и т.нар. функционални храни, които представляват хранителни продукти (най-често тестени изделия), обогатени по изкуствен начин с витамини и микроелементи.

 

Образуването на биологично активната форма на витамин Д е многостъпален процес и преминава през физикохимични реакции в кожата, черния дроб и бъбреците. Ключово е участието на ултравиолетовата светлина с дължина на вълната между 280 и 315 nm, която предизвиква структурни промени в неактивните предшественици на витамина. Това се осъществява в кожната покривка на тялото.

 

Адекватният прием на прекурсори с храната и излагането на пряка слънчева светлина са опорните точки в поддържането на физиологични нива на витамин Д в тялото. Препоръчителният дневен прием на витамин Д с храната е 400 международни еденици (МЕ) за кърмаческия период и 600 МЕ за всички възрастови групи до 50 годишна възраст.

 

Витамин Д участва в поддържането на калциево-фосфатния метаболизъм в организма. Той регулира нивата на калциеви и фосфатни йони в кръвта и минералния състав на костите. Проучвания през последните години доказаха на молекуно ниво, че витамин Д се намесва в имунните механизми, както и в растежа и диференциацията на клетките.

 

Изследванията на нивата на витамина сред различни възрастови групи и пациентски популации демонстрираха висок процент на хора с дефицит на витамин Д, както с нарастване на възрастта, така и при различни патологични процеси. Направени бяха асоциации и хипотези за връзката на дефицита с развитието на онкологични заболявания, повишена предразположеност към инфекции, автоимунни болести и др.

 

Основните въпроси пред научната общност е каква е тежетта на този дефицит като рисков фактор за отключването и развитието на различни заболявания и намалява ли онкологичния риск суплементацията с витамина (под формата на капки, таблетки, функционални храни). Единствено резултатите от представителни клинични изпитвания могат да отговорят достоверно на тези въпроси.

 

Най-голямото клинично изпитване за оценка на профилактичната роля на витамин Д е преоведено в САЩ от Woman’s Health Initiative (WHI) сред 36, 282 постменопаузални жени. Те били разделени в две рамена. Жените в едното рамо приемали комбинация от витамин Д (400 МЕ) и калций (1000 мг) дневно, жените в другото рамо – плацебо. Резултатите от проучването демонстрирали, че използваната комбинация не е имала профилактична роля по отношение намаляване честотата на рак на гърдата и рак на дебелото черво сред тези жени.

 

 

Провеждани са и изпитвания за оценка на профилактичната роля на суплементацията с калций (основният микроелемент, регулиран от витамин Д) по отношение риска от развитието на колоректални аденоми и рак на дебелото черво. Резултатите на Baron et al. показват статистически значима полза за хората, приемали по 1,200 мг калции дневно в сравнение с тези, приемали плацебо.

 

Няма други достатъчно представителни проучвания, които да демонстрират полза от суплементацията с витамин Д и/или калций. Има някои малки изпитвания, които показват дори обратното – асоциация на високите нива на витамин Д с повишена честота на рак на панкреаса.

 

В момента е в ход изпитването VITAL сред 20,000 участници, което оценява профилактичната роля на комбинацията от витамин Д и омега-3 мастни киселини по отношение на някои чести локализации на онкологични заболявания.

 

Витамин Д може да се набави в адекватни и физиологично нормални количества чрез пълноценно хранене. Няма научн данни, че суплементацията при съществуващ дефицит би имала профилактична роля за развитие на рак.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Витамин Д- Експерт     2018-02-19 18:32:32
Ето малко да се образовате. Витамин Д-свързващия протеин(DBP наричан още GcMaf) лекува на 100 % рак на панкреаса, с допълнителна суплементация на витамин Д: https://www.youtube.com/watch?v=4Z4nfgK3A8s ...Не случайно в САЩ Биг Фарма уби вече над 80 лекари които са лекували пациентите си по този начин с GcMaf. ХОРА, никой не иска да знаете колко е важен витамин Д за борбата със всеки един вид рак, защото слънцето е безплатно. Фарма-корпорациите нямат полза да сте здрави.
Витамин Д- Експерт     2018-02-19 18:12:10
Засрамете се, д-р Гарев. Прочетете изследването пак: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3294078/ ако въобще разбирате английски. Нещата въобще не са толкова прости колкото си мислите Вие. Количеството на витамин Д свързващия протеин намалява риска от рак на панкреаса, а той зависи и от части от циркулиращия в кръвта витамин Д, но и от други неща като начин на хранене и стрес. Проучете малко преди да пишете глупости. Освен това на кг тел. тегло се дават 1000 интернац.еденици витамин Д.
Димитър Димитров     2016-11-28 17:46:51
Глупости на търкалета. Авторите на статията не са видяли хилядите статии в Интернет, които показват решаващата рола на витамин D за здравето на хората.Неговото комбиниране с Са, Mg и витамит К2 предотвратява образуването на калциеви натрупвания върху меките тъкани и сърдечните клапи. Ето едно току-що публикувано съобщение:
"ползите от витамин D наскоро бяха подсилени с появата на нови научни изследвания, разкриващи,че той може да бъде мощно средство срещу рака на гърдата и рака на простатата.
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter