ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какво да бъде поведението ни, за да избегнем грипа?

Puls.bg   |   15 ноември 2016   |   Коментари 0
   
   
Какво да бъде поведението ни, за да избегнем грипа?

Източник: Istockphoto

Грипният сезон е все по-близо, което налага да мислим в насока превенция от евентуално разболяване. Противорипната ваксина е сред най-ефективните начини да се предпазим от грипа, а, ако все пак се разболеем, се очаква симптомите да не бъдат толкова тежки. Тя е особено препоръчителна за рисковите групи – по-възрастните хора, здравните служители, бременните жени и децата. 
 
Когато става дума за превенция на грипа и дори обичайната настинка, от основно значение са и фактори, свързани с начина на живот...
 
1. Да внимаваме с близкия контакт
 
Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията борбата с грипния вирус може да се случи по два начина – да се стремим да избягваме както заразяване с него, така и да се стремим да не го предадем на някого. 
 
За целта следва да избягваме контакт с вече заразени хора, но и същевременно да оставаме вкъщи, когато самите ние сме болни. Вирусът може да се вдиша от въздуха, а може да ни инфектира и когато се докоснем до вече инфектирана повърхност. 
 
Препоръчително е да останем вкъщи поне още след като температурата вече е понижена. 
 
 
2. Хигиената е от основно значение
 
Много е важно често да мием ръцете си със сапун или да почистваме повърхностите, при които има риск да бъдат замърсени, с почистващо средство на алкохолна основа. Това е начин да елиминираме микробите от обектите наоколо и от самите нас. 
 
3. Да кашляме и кихаме по правилния начин
 
Мнозина поставят ръце пред носа или устните, когато почувстват, че ще кихнат. По-добре е да поставим носна кърпа в ръцете си, след което да я изхвърлим в кошчето. След като кихнем или се изкашляме в ръцете си, замърсяваме с бактерии всяка повърхност, до която се докоснем. Те дори могат да попаднат и в някои храни и напитки. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter