ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Тромболиза - ефективното лечение на исхемичния мозъчен инсулт

д-р Елена Кабакчиева-Георгиева   |   29 октомври 2016   |   Коментари 0
   
   
Тромболиза - ефективното лечение на исхемичния мозъчен инсулт

Източник: iStockphoto

Исхемичният мозъчен инсулт е потенциално животозастрашаващо състояние. Дължи се в повечето случаи на запушване на артериалните съдове на мозъка от тромботична маса, насложена най-често въврху атеросклеротично променена съдова стена или произлизаща от друго място в съдовата система и попаднала в мозъка чрез кръвния ток. Независимо от причината крайният резултат е недостатъчно кръвоорасяване и снабдяване на мозъка с необходимите му кислород и глюкоза, което става причина за умирането на милиони мозъчни клетки, а оттам и за нарушение на нормалната мозъчна дейност.

 

Съвременните препоръки за овладяване на настъпилата мозъчна исхемия и максимално пощадяване на зоната съседна на вече исхемизиралия участък – т.нар. пенумбра е чрез прилагането на интравенозна тромболиза. Крайната цел е разтваряне на вече сформиралия се тромб и възстановяване на нормалната проходимост на засегнатия кръвоносен съд – т.нар. реканализация, което ще доведе до възстанояване и на мозъчното кръвоснабдяване.

 

Какво представлява интравенозната тромболиза?

Интравенозната тромболиза се осъществява посредством прилагането на различни тромболитични агенти. В случаите на лечение на исхемичния мозъчен инсулт единственият одобрен препарат от Международната агенция по храните и лекарствата се нарича алтеплаза.

 

Алтеплаза представлява рекомбинантен тъканен активатор на плазминогена – rt-PA. Тъканният активатор на плазминогена се произвежда в естествено състояние от съдовия ендотел. Той участва в превръщането на плазминогена в плазмин. Последният служи за разграждане на фибриновата мрежа, от която е изграден формиралия се тромб и по този възстановява нормалната съдова проходимост. Прилагането на препарата алтеплаза всъщност имитира механизма на физиологичната тромболиза в човешкия организъм, ускорявайки по този начин процеса за целите на по-бързата реперфузия на мозъчната тъкан.

 

Как се прилага препаратът алтеплаза?

В случаите на лечение на исхемичния мозъчен инсулт препоръчителната доза на препарата е 0.9мг/кг телесна маса. Максималната доза не трябва да превишава 90 мг, поради по-високия риск от кървене.Прилага се интравенозно в рамките на 60 мин, като 10% от дозата се прилага болусно в самото начало.

 

Лечението с алтеплаза трябва да започне максимум до 4,5 часа от началото на първите симптоми на исхемичния мозъчен инсулт!

 

Най-добри резултати се очакват при прилагането на лекарството до 3-ия час от началото на симптомите. Прилагането на препарата след максималния времеви интервал от 4.5 часа е противопоказано във връзка с по-големия риск от кървене.

 

Кои са основните противопоказания за лечението с алтеплаза?

Лечението с тромболиза има редица контраиндикации, съблюдаването на които е жизненоважно за крайния резултат от прилагането и:

 

 • Начало на симптомите преди повече от 4,5 часа или когато не е ясно точното начало, но съществува риск да превишава този времеви интервал;
 • Минимален неврологичен дефицит или симптоми, които търпят бързо обратно развитие преди инфузията;
 • Тежък инсулт, оценен по съответната клинична скала – NIHSS>25 и/или чрез невроизобразителни техники;
 • Припадък в началото на инсулта;
 • Наличието на вътремозъчен кръвоизлив, доказан чрез КТ на глава;
 • Симптоми на субарахноиден кръвоизлив, дори при липса на данни за такъв от КТ на глава;
 • Данни за настояща остра травма или кървене;
 • Анамнеза за предишна интракраниална хеморагия – кървене , дори и при съмнение за такава;
 • Анамнеза за травма на главата или преживян исхемичен инсулт през последните 3 месеца;
 • Анамнеза за преживян миокарден инфаркт през последните 3 месеца;
 • Анамнеза за преживян исхемичен инсулт и съпътстващ диабет;
 • Анамнеза за голяма операция през последните 14 дни;
 • Анамнеза за гастроинтестинално или генитоуретрално кървене през последните 21 дни;
 • Прием на хепарин в последните 48 часа и тромбопластиново време надвишаващо максимално допустимото за съответната лаборатория;
 • Прием на антикоагуланти и INR>1.7;
 • Тромбоцити под 100.000/mm3;
 • Систолно артериално налягане > 185 или диастолно > 110 mm Hg неповлияващи се от приложеното антихипертензивно лечение;
 • Kръвна захар <2.2 (2.7) или > 22.2 ммол/л;
 • Възраст >80г и <18 г – по-голям риск от кървене при прилагане след 3 часа от началото на симптомите.

Не е препоръчително прилагането на ацетилсалицилова киселина и хепарин в рамките на 24 часа след инфузията на тромболитичния агент поради по-големия риск от кървене. 

 

Има ли нежелани реакции интравенозната тромболиза?

 

Най-честата компликация са кръвоизливите, които могат да възникнат вътремозъчно, както и да се появят навсякъде в организма. Спазването на конкретните показания и противопоказания за прилагането на тромболитично лечение максимално намалява риска от кървене. Друга възможна нежелана реакция е алергичната, която се проявява при наличие на алергия към някоя от субстанциите съдържащи се в препарата- алтеплаза, гентамицин, дериват на латекса.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter