ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Японската Takeda разработва ваксина срещу Зика

Puls.bg   |   10 септември 2016   |   Коментари 0
   
   
Японската Takeda разработва ваксина срещу Зика

Източник: iStockphoto

Японският производител на лекарства Takeda Pharmaceutical Co съобщи, че разработва ваксина за предотвратяване на вируса Зика. Финансирането на проекта е осигурено от правителството на САЩ, пише Reuters.
 
Първоначално, компанията е получила почти 20 милиона долара през следващите 18 месеца, които ще бъдат вложени в предклинични изследвания и подготовка за тестването на препарата върху хора.
 
Цялата сума, в случай че бъде преценено, че препаратът може да премине на следващ етап от проучванията и да кандидатства за одобрение, се очаква да възлиза на 312 милиона долара. 
 
Предклиничните проучвания се провеждат от няколко месеца, като тестването върху здрави доброволци е предвидено да започне през втората половина на 2017 г.
 
От фармацевтичната компания завиха още, че се водят преговори с японското правителство за евентуалното му участие в разработването на ваксината срещу Зика.
 
 
Препаратът ще използва инактивиран вирус, целейки имунен отговор от организма. Ваксините, които ще бъдат използвани в началото на тестовете върху хора, ще са на база ДНК и няма да съдържат действителен активен вирус, подчертават от Takdeda.
 
Японската фирма се присъединява към други няколко компании и правителствени агенции в усилията за разработване на ваксина срещу инфекцията, която е силно разпространена в Северна и Южна Америка, но вече има и десетки случаи в Европа. 
 
Припомняме, че опасният вирус Зика е смятан за причинител на хиляди случаи на микроцефалия при новородени в Бразилия, след като майките са били заразени по време на бременността. 
 
Изследователи от цял свят работят активно, за да открият всички начини на разпространение и действие на вируса, както и да разработят лекарства и имунизационни препарати.
 
Преди около седмица стана ясно още, че Зика престоява, освен в кръвта, спермата и в урината, но и във вагиналната тъкан, което затвърди доказателствата, че инфекцията се предава по полов път.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter