ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Липсва още едно лекарство за онкозаболявания

Миглена Иванова   |   08 август 2016   |   Коментари 0
   
   
Липсва още едно лекарство за онкозаболявания

Източник: iStockphoto

Пациенти с онкологични заболявания алармират, че от пазара липсва още едно лекарство -  Оксалиплатин
 
Препаратът се прилага в химиотерапията при туморни заболявания с различен произход, на предимно на пациенти с рак на дебелото черво и на яйчниците. 
 
От Министерството на здравеопазването са обяснили на пациентите, че вината за липсата на лекарството е на дистрибутора. От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) твърдят, че препаратът е наличен единствено в частна пловдивска болница, където досега няма отказ за лечение. 
 
От началото на годината това е трети препарат за лечение на онкоболни, който изчезва от пазара. Преди около 20 дни пациенти се оплакаха в Центъра за защита правата в здравеопазването, че липсва медикаментът 5-fluorouracil, който също се ползва в химиотерапията за лечение на рак на гърдата, на дебелото черво, на стомаха, на панкреаса и други форми на рак.
 
Преди няколко месеца пациенти се оплакваха и от липсата на „Цисплатин“, който се включва също в многобройни схеми на лечение.
 
 
В България редовно скъпи лекарства, най-вече за лечение на онкологични заболявания, изчезват от пазара заради т.нар. паралелен износ, който все още не е регламентиран. 
 
Изпълнителната агенция по лекарствата не може да следи паралелния износ заради липсата на нормативно разписани текстове. Т.е. в България често се случва да няма дори минимален брой опаковки, който да гарантира непрекъснатост и адекватност на лечението на българските пациенти.
 
От Министерството на здравеопазването в един момент искаха да се въведе специален списък на медикаментите, които в някакъв момент по различни причини са липсвали от пазара, за да бъдат наблюдавани. Нормативни промени в тази посока обаче още няма.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter