ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кои са злокачествените тумори в детска възраст?

Николай Гарев   |   26 юли 2016   |   Коментари 0
   
   
Кои са злокачествените тумори в детска възраст?

Източник: iStockphoto

Заболеваемостта от злокачествени новообразувания в детската възраст е 15-16 на 100,000 деца в световен мащаб годишно.

 

Най-честите злокачествени тумори в детска възраст се развиват в хемопоетичната система, меките тъкани, нервната система, костите и бъбреците. Често срещани тумори в първите 10 години от живота са :

  • Левкемии;
  • Тумор на Wilms;
  • Невробластом;
  • Сарком на Ewing;
  • Ретинобластом.

 

Туморът на Wilms е най-честият първичен бъбречен тумор в детска възраст. Произхожда от бъбречния паренхим и може да се разположи във всяка част на бъбрека. Среща се най-често под 15-годишна възраст, като обикновено се диагностицира между 2 и 5 години. При около 10% от случаите туморът може да бъде двустранен или да се развие първо в единия и после в другия бъбрек. Повечето деца с тумора на Wilms се представят с голяма маса в корема, достигаща до таза. Децата са с болка в областта на корема, кръв в урината и хипертония. Прогнозата за тумора е благоприятна, ако бъде отстранен засегнатият бъбрек и се приложи химиотерапия. Наблюдава се запазено общо състояние на децата.

 

 

Саркомът на Ewing e злокачествен костен тумор. Невинаги се локализира в костите. Метастазира по-често по хематогенен път в белите дробове, костите и костен мозък. Метастази в ЦНС се наблюдават много рядко, обикновено при напреднало заболяване. Лечението на пациенти със сарком на Ewing включва оперативно отстраняване на първичния тумор, висока доза лъчетерапия и комбинирана химиотерапия.

 

Невробластомът е най-честият солиден тумор в детска възраст. Могат да заболеят новородени и кърмачета. Много рядко се наблюдава при пациенти над 14-годишна възраст. Метастазира по хематогенен и лимфен път. Преживяемостта при невробластома е около 36%. През последните години за лечението на невробластома се използват много цитостатици - както самостоятелно, така и в комбинации.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter