ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Нисък стандарт - по-висока смъртност, дори и в Швеция?!

Puls.bg   |   30 юни 2016   |   Коментари 0
   
   
Нисък стандарт - по-висока смъртност, дори и в Швеция?!

Източник: iStockphoto

Дори и в Швеция – страна с универсално и качествено здравеопазване, по-бедните пациенти са в по-голям риск от по-ранна смърт, отколкото тези, които се радват на по-висок социален и икономически стандарт. Това показва ново проучване.
 
„Швеция е вероятно една от най-справедливите страни в света, когато става дума за достъп до здравеопазване и екипът не очакваше да открие разлики в нивата на смъртност при различните социални групи, след отчитането на фактори като кръвно налягане и нивата на холестерол например“, обяснява водещият автор на изследването д-р Араз Равашани от Университетската болница в Гьотеборг.
 
По думите му дори в наши дни, социално-икономическите фактори остават силни индикатори за смъртността.
 
Изследователите са използвали данни за повече от 217 хиляди пациенти, събирани в периода 2003 – 2012 г. Средният период на проследяване е 5,6 години.
 
По време на проучването са констатирани над 19 хиляди смъртни случая. Около 60% от тях са свързани с болести на сърцето, 37 на сто с диабет и около 34% с онкологични заболявания.
 
 
Интересен факт е, че сравнено с тези, които нямат брак, вероятността от преждевременна смърт при женените хора е с 27% по-ниска. Освен това, е по-малко вероятно да починат от сърдечносъдови заболявания или диабет.
 
Същата е ситуацията и, когато става дума за доходи. Хората, попадащи в долните граници на доходите, е по-вероятно да починат по каквато и да е причина, най-вече от болести на сърцето, диабет или рак. Изводите се повтарят и при отчитането на нивото на образованост
 
Като цяло, проучването показва, че ниският социален и икономически статус е обвързан с два пъти по-висок риск от преждевременна смърт.
 
Изследователите признават, че тяхното проучване не може да докаже категорично, че социално-икономическият статус е причина за по-висока смъртност сред някои хора, в сравнение с техните по-облагодетелствани връстници. Също така, в изследването липсва информация за начина на живот, употребата на алкохол и наркотици

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter