ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Витамин C понижава риска от катаракта

Puls.bg   |   29 март 2016   |   Коментари 0
   
   
Витамин C понижава риска от катаракта

Източник: Istockphoto

Приемът на витамин C може да предпази от развитие на караракта, твърдят учени. Според данните на ново проучване не само гените могат да се отразят на риска от развитие на заболяването, но също така и хранителният режим. 
 
Карактата се развива с напредването на възрастта. Тя замъглява лещата на окото, което ограничава зрението. Заболяването е основна причина за слепота в световен мащаб.
 
Изследователите от Кралския колеж в Лондон, Великобритания, проучват ролята на хранителните вещества по отношение на развитието на катаракта, заедно със свързаните фактори от околната сред, като хранителен режим. След това ги сравняват с влиянието на гените
 
За целта на проучването се събират данни от 1000 двойки близнаци, всички от които са жени. Те попълват въпросници, в които дават информация относно приема на витамини А, B, C, D и E, на желязо, магнезий, цинк и други хранителни вещества. 
 
Цифрови изображения помагат на изследователите да установят развитието на заболяването като оценяват непрозрачността на лещите на участниците, чиято възраст е около 60 години. 
 
Провеждат се повторни изследвания на 324 двойки близнаци близо 10 години по-късно. 
 
По време на първия етап на проучването приемът на високи дози витамин C се свързва с близо 20% понижен риск от развитие на катаракта. След 10-годишния период на наблюдение се установява 33% намалена опасност от прогресиране на катарактата сред жените, които имат хранителен режим с високо съдържание на витамин C.
 
Оказва се, че генетичните фактори са отговорни за 35% от различията по отношение на прогресирането на това заболяване. От друга страна, факторите, свързани с околната среда, като хранителния режим – за цели 65%. Това предполага, че гените са по-малко значими за развитието на катаракта, поясняват още изследователите. 
 
Данните на проучването за поместени на страниците на Ophthalmology

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter