ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Уникално постижение в извличането на стволови клетки

Puls.bg   |   08 март 2016   |   Коментари 0
   
   
Уникално постижение в извличането на стволови клетки

Източник: iStockphoto

За първи път изследователи от Великобритания са успели да извлекат стволови клетки от човешки ембрион на много ранен етап.
 
Постижението е уникално, тъй като учените работят в тази посока в продължение на десетилетия. Това ще помогне да се установи с по-голяма точност как генетични заболявания, като Синдром на Даун се развиват на клетъчно ниво, както и да бъдат създадени нови видове лечение за стимулиране на здравите клетки.
 
"До този момент не беше възможно да бъдат изолирани подобни стволови клетки, въпреки че разполагахме с технологията и я прилагахме при лабораторни изследвания, в продължение на 30 години.“, обяснява изследователят Ге Гуо, от Института по стволови клетки в Университета в Кеймбридж.
 
Предимството на откритите стволови клетки, наричани наивни плурипотентни стволови клетки е, че са по-гъвкави в сравнение с другите видове, използвани в научни изследвания. Също така няма ограничение за вида на тъканта, в която могат да се развиват, обясняват още учените.
 
Стволовите клетки, получени от човешки ембриони, могат да бъдат използвани и за биомедицински терапевтични цели.
 
"Наивните стволови клетки имат много потенциални приложения, от регенеративната медицина до моделиране на човешките заболявания", пояснява още Гуо. 
 
 
От гледна точка на регенеративната медицина, това би могло да означава разработване на "здрави" клетъчни терапии за органите и тъканите, засегнати от условия, които затрудняват техния регенеративен капацитет, включително сърцето, мозъка, и панкреаса.
 
Когато яйцеклетката е оплодена от сперматозоид, обикновено тя започва да се дели и да се възпроизвежда. Като част от този процес, ембрионалните клетки се събират и образуват структура, наречена бластоцист. Тя се състои от няколко различни вида клетки, които са от жизненоважно значение за развитието на ембриона.
 
Това, което учените са успели да постигнат, е извличането на тези клетки от бластоциста в началото на процеса на образуване на ембриона – шест дни след оплождането. Чрез извличането на наивните стволови клетки на такъв етап се гарантира, че те не получават генетични инструкции.
 
Според учените тази техника може да е в особена помощ при изследвания на състояния, получени в резултат на ненормален брой хромозоми.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter