ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Половината диабетици не знаят за заболяването си

Puls.bg   |   30 септември 2015   |   Коментари 0
   
   
Половината диабетици не знаят за заболяването си

Източник: Sanofi България

Близо 500 000 българи на възраст между 20 и 79 години страдат от диабет, но половината дори не подозират за заболяването си. В същото време половината ни сънародници не са се изследвали за завишени нива на кръвната захар никога през живота си.

 

Това сочат данните от национално проучване сред населението у нас, проведено по инициатива на фармацевтичната компания Sanofi през септември 2015 г.

 

Все пак хората у нас припознават диабета като обществено значимо заболяване.  Като първи симптоми на заболяването анкетираните посочват силна жажда, трудно заздравяващи рани, отпадналост и умора. Специалистите напомнят обаче, че има два вида диабет, чиято симптоматика е различна.

 

Според около 70% от запитаните граждани основен фактор за отключването на диабета е стресът в ежедневието.

 

Проучването показва и основните митове свързани с диабета, пациентите с диабет и тяхното лечение. Така например 70 на сто от хората смятат, че диабетът прекъсва нормалния начин на живот. Това е напълно погрешно схващане, защото правилното лечение и управление на болестта позволява на пациентите да живеят пълноценно.

 

Едни от най-разпространените митове, които показва изследването са свързани с инсулиновата терапия. 61% от анкетираните заявяват, че биха предпочели перорална терапия пред инсулиновата. В хода на заболяването обаче настъпва момент, в който инсулиновата терапия става необходимост. Тогава лекарят е този, който най-добре може да прецени кое е правилното лечение, кога е необходима промяна в него, за да се постигне необходимия контрол и да се избегнат усложненията.

 

Липсата на достатъчна информация по темата за диабета води до това хората в риск да не се изследват, а болните се притесняват да признаят заболяването си.

 

В битката срещу коварното заболяване днес стартира ежегодната информационна кампания „Открито за диабета”, която се организира за четвърта поредна година от Българска асоциация диабет, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет и Асоциация „Диабет тип 2“.

Всяка година кампанията има различен фокус, но крайната цел е една – информираност на хората, превенция и ранна диагностика, правилно лечение на диабета.

 

Според специалистите в българското общество съществуват много митове и страхове за заболяването и лечението му.

 

„Те трябва да бъдат оборени, за да се предотвратят усложнения и да започне правилно и навременно лечение на диабета. Затова и мотото на тазгодишната информационна кампания е „Нека не живеем  на тъмно“, сподели Йерун Вайтес, Генерален директор на Sanofi България.

 

Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми, се наблюдават и специфични такива при двата типа диабет.

 

При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях обаче са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини предимно в областта на корема.

 

Другите симптоми могат да включват непрекъсната умора, трудно заздравяващи рани и генитални инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.

 

По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над  387 млн. души -  т.е. всеки 12-ти човек по-света е с диабет. Статистиката показва също, че през 2014 г. от болестта е умирал по един човек на всеки 7 секунди.


Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter