ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Витамин C е ефективен колкото разходките

Puls.bg   |   08 септември 2015   |   Коментари 0
   
   
Витамин C е ефективен колкото разходките

Източник: Istockohoto

Приемът на витамин C може да бъде ефективен метод за намаляване на стеснението на кръвоносните съдове, което се наблюдава сред хората, чието тегло е наднормено или страдат от затлъстяване. Това посочват авторите на малко проучване. 
 
За неговите цели участие взимат 35 души, със затлъстяване или наднормено тегло, между които се сравняват ефектите на витамин C и физическите упражнения по отношение на протеин, известен като ендотелин-1. За него е характерно свойството да свива малките кръвоносни съдове. 
 
Изследователите обясняват, че активността на протеина се повишава сред хората, чието тегло е над нормата. Този фактор увеличава и риска от стеснение на малките кръвоносни съдове, съответно и от развитие на сърдечносъдово заболяване
 
Те допълват, че ползата от физическите упражнения за намаляване активността на протеина е доказана по време на предишни проучвания. Проблемът е, че невинаги те могат да се включат в ежедневния график. 
 
Водещият автор на проучването – Кейтлин Доу от Университета в Колорадо, САЩ, цели да установи дали приемът на витамин C под формата на добавки би могъл да има ефект, подобен на физическата активност по отношение на активността на протеина.
 
От резултатите става ясно, че ежедневното добавяне на доза от 500 мг хранителни добавки от витамина намалява стесняването на кръвоносните съдове, вследствие на ендотелин-1 толкова, колкото и физическата активност. 
 
 
По време на тримесечното проучване 20 от доброволците приемат витамин C под формата на хранителни добавки, а останалите 15 извършват аеробни упражнения. В анализът се посочва, че свиването на кръвоносните съдове, вследствие на активността на протеина, е сходно сред всички участници. 
 
Данните от проучването са представени по време на Четиринадесетата международна конференция на Американското физиологично дружество в Савана, САЩ.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter