ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Генът на богатството не съществува

Puls.bg   |   17 август 2015   |   Коментари 0
   
   
Генът на богатството не съществува

Източник: Istockohoto

Ако родителите са богати, шансовете децата им също да са заможни, се увеличават, това е факт. Учените от дълго време спорят дали тази зависимост се дължи на гени или е следствие от културата, в която детето е отгледано. 
 
Изследователи твърдят, че данните на проведеното от тях проучване в тази област може да сложи край на дискусиите. Според тях, когато става дума за материално богатство, възпитанието е значително по-важно. 
 
Според съавтора на проучването Каве Маджлеси - професор по икономика в Университета в Лунд, Швеция, наследената биология е само малък фактор по отношение на натрупването на богатство. 
 
Предишни проучвания целят да открият „гена на богатството“, който да обясни начина, по който генетичните характеристики, водещи до натрупване на богатство, се предават в поколенията. 
 
От данните на последното проучване в областта става ясно, че богатството на осиновеното дете е подобно на това на приемните си родители, а не на биологичните. За неговите цели изследователите използват данни на 2 519 шведски деца, които са осиновени в периода 1950 – 1970 година. След това ги сравняват с данни относно общото благосъстояние на възрастните в Швеция за периода между 1999 – 2007 г. 
 
 
Това позволява на експертите да сравнят финансовите  постижения сред хората, които са осиновени, с това на потенциалните им биологични родители и осиновителите им. Оказва се, че биологичните родители са по-склонни да бъдат по-млади, по-бедни и по-необразовани, в сравнение с осиновителите. 
 
В данните от проучването се посочва още, че осиновителите имат от 1,7 до 2,4 пъти по-голямо влияние по отношение на финансовото богатство на децата, в сравнение с биологичните родители. 
 
Данните са публикувани онлайн във FiveThirtyEight.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter