ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Нова терапия за лечение на диабет е на път

Puls.bg   |   20 юли 2015   |   Коментари 0
   
   
Нова терапия за лечение на диабет е на
път

Източник: Istockphoto

Понижаването на високите концентрации на мастни молелули, които обикновено могат да се открият сред хората, страдащи от диабет и неалкохолна стеатозна болест на черния дроб, бързо нормализира инсулиновата чувствителност. Това се посочва в данните на проучване, проведено от изследователски екип от Югозападния университет в Тексас, САЩ. 
 
Инсулинът помага за усвояването на глюкозата в кръвта. Ниската инсулинова чувствителност намалява ефективността на този процес и води до развитие на диабет и неалкохолна стеатозна болест на черния дроб. 
 
Експертите от Тексас по време на своето проучване демонстрират как въвеждането на ензима церамидаза в организми, засегнати от диабет, може да възвърне нормалната инсулинова чувствителност. Понижаването на нивата на липидите церамиди може да има същия благоприятен ефект. Според изследователите това са начини за потенциално лечение на диабет тип 2 и неалкохолна стеатозна болест на черния дроб. Те смятат, че може да се разработи медикамент, който да съдържа важния ензим.
 
Когато се консумира по-голямо количество мастни киселини, отколкото организмът може да изгори, част от излишъка се преобразува в церамиди. При натрупването на твърде голямо количество от тях, липидите пречат на инсулиновите сигнали, което води до инсулинова резистентност и евентуално развитие на диабет и неалкохолна стеатозна болест на черния дроб
 
По време на своето проучване изследователите демонстрират как чрез въвеждането на церамидаза в засегнат от диабет организъм може да се отключи процес на разграждане на церамидите в мастната тъкан и в черния дроб. Това води до нормализиране на инсулиновата чувствителност.
 
Данните от проучването са публикувани в сп. Cell Metabolism.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter