ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Заради дифтерия в Испания възрастни се ваксинират, деца - не

Puls.bg   |   26 юни 2015   |   Коментари 0
   
   
Заради дифтерия в Испания възрастни се ваксинират, деца - не

Източник: iStockphoto

Семействата на 47 деца от испанското градче Олот все още не са ваксинирали децата си, въпреки пламналото в страната огнище на дифтерия, взело десет жертви през изминалия месец.

 

Това обяснява регионалният сътветник по здравните въпроси Бой Руиз в отговор на журналистически въпрос, след среща по програмата за превенция и контрол на хронични болести сред местни.

 

На практика това означава, че срещу коварната болест не са имунизирани близо 1,5 на сто от малолетните в каталунската провинция.

 

Въпреки това, през последните няколко седмици, здравните власти отчитат сериозен ръст при доставките на ваксини в региона.

Любопитен факт е, че основните потребители на препаратите са предимно възрастни хора.

 

„Имаме редица професионалисти в района, които се грижат да информират качествено населението в града за съществената полза от ваксините и да накараме тези семейства да игноират призивите на разрастващите се в Европа и САЩ антиваксинални движения“, обяснява Руиз.

 

По неговите думи в момента информационните кампании се провеждат в училищата, но не е изключено да бъдат проведени и лични срещи с родителите, които още имат резерви спрямо ваксините.

 

Междувременно тамошното Министерство на здравеопазването подготвя кампания за разпространение на богата и правдива информация за състава и ефекта на ваксините, която има вече подкрепата на Агенцията за обществено здраве и на изтъкнати в областта специалисти.

 

Инициативата ще се фокусира върху изпълнението на имунизационния календар и т.нар. DTP3 ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш. Властите обмислят още към списъка със задължителни ваксини да прибавят и тази срещу варицела, която в Испания има само препоръчителен харатер.

 

В началото на месеца испанските медии алармираха за случай на дифтерит - първият от 30 години на Стария континент. Тогава дете на 6 години изпадна в тежко състояние след заразяване.

 

Неговите родители предпочели да не го ваксинират срещу дифтерия и други животозастрашаващи инфекции.

 

До всички европейски държави бе изпратено искане за доставка на налични лекарства, тъй като Испания не разполага с такива. Болното дете беше спасено с препарат с изтекъл срок, който бил предложен от Франция. Животоспасяващ антитоксичен серум са предоставили и от Русия.

 

Дни след това стана ясно, че са инфектирани още деца. Те не са болни, но пренасят причинителя на болестта и са опасни за хората около себе си.

 

Според експертите случаят е много показателен, защото става въпрос за завръщане на една забравена болест в резултат на отказ от имунизация.

 

Детето продължава да се бори за живота си в болница “Vall де Hebron“ в Барселона.

 

 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter