ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

ЕС ограничава употребата на кортикостероиди

Puls.bg   |   21 май 2015   |   Коментари 0
   
   
ЕС ограничава употребата на кортикостероиди

Източник: iStockphoto

Европейската агенция по лекарствата започна преразглеждане на лекарствата, съдържащи кортикостероиди, които се прилагат при лечение на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).
 
ХОББ е хронично възпалително заболяване, което се характеризира с увреждане или запушване на белодробните дихателните пътища и алвеоли.
 
Кортикостероидите са широко прилагани в Европейския съюз при лечение на болестта.
 
Преразглеждането на профила на безопасност на този вид медикаменти е било поискано от Европейската комисия с цел оценка на
риска от пневмония в случаите, когато те се прилагат за лечение на ХОББ.
 
Рискът от пневмония при тези лекарства е вече известен и за първи път е идентифициран през 2007 г. в едно проучване показващо, че пациенти, лекувани с инхалаторен кортикостероид флутиказон, са били с повишен риск от развитие на пневмония, в сравнение с тези, получавали плацебо (вид фиктивно лечение).
 
Впоследствие и други нови изследвания върху отделни инхалаторни кортикостероиди или върху комбинирани резултати от изследвания на класа инхалаторни кортикостероиди осигуриха допълнителни данни относно риска от пневмония и с оглед на по-пълното му охарактеризиране беше преценено за целесъобразно да се извърши нов задълбочен анализ на този риск.
 
Предстои Eвропейската агенция по лекарствата да преразгледа всички налични данни свързани с риска от усложнения, както и да преоцени има ли необходимост от актуализиране на настоящите препоръки за предписване в рамките на Евросъюза.
 
Кортикостероидите са противовъзпалителни лекарства, които се прилагат при широк кръг патологични състояния. Те са подобни на естествените хормони, които се произвеждат от надбъбречните жлези.
 
След инхалирането лекарството се прикрепва към рецептори в дихателните пътища и редуцира възпалението в белите дробове, което улеснява дишането.
 
Прилагат се чрез инхалатор, който съдържа или само кортикостероид или кортикостероид в комбинация с друго лекарство (като бета-2 агонист с продължително действие).

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter