ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Аспирин помага при белодробен емфизем

Puls.bg   |   19 май 2015   |   Коментари 1
   
   
Аспирин помага при белодробен емфизем

Източник: Istockphoto

Редовният прием на аспирин може да забави прогреса на емфизема - хронично прогресивно заболяване на белите дробове, при което тъканите, поддържащи функцията на белите дробове, се разрушават.

Това сочи доклад на експерти от Колумбийския университет, който бе представен в рамките на Международната конференция по белодробни болести в Денвър тази неделя.

 

При емфиземата въздушните мехурчета дълбоко в белите дробове се увреждат от пушенето или от замърсения въздух. Те се уголемяват и се пукат, като по този начин намаляват областта, която усвоява кислорода.

 

Водещ симптом е затрудненото дишане. Наблюдава се повишена честота на белодробните инфекции.

 

В период от 10 години колумбийските изследователи провели експеримент с доброволци, страдащи от емфизем, чийто обем на белите дробове бил проследяван чрез компютърна томография.

 

Те били подложени и на тестове със спирометрия, за да се измери и качеството на тяхното дишане. Половината от участниците в опита приемали и аспирин.

 

Резултатите сочат, че при пациентите, приемащи лекарството три или повече пъти седмично, заболяването прогресирало значително по-бавно. Данните останали непроменени, дори след като са изключени рисковите фактори като тютюнопушене и начин на живот, както и признаци като пол, възраст и раса.

 

Приемалите аспирин доброволци били „с 10 години по-здрави“, както се изразяват учените. Според водещия автор на изследването д-р Кари Аарон, медикаментът има и способността да възпира възпалителните процеси в белите дробове.

Емфиземът е необратимо, прогресивно заболяване.

Пораженията на белодробната тъкан са трайни, но възпалението, и съответно прогресията на болестта, могат да бъдат забавени с кортикостероиди.

 

Дишането може да бъде облекчено с помощта на бронходилататори, холинолитици, заемане на подходящо положение на тялото, и евентуално – кислород.

Хирургията за намаляване обема на белия дроб, при която най-силно увредената тъкан се отстранява, позволява на функционално годната тъкан да работи по-добре, е показала известна полза за ограничена група пациенти.

Единственото категорично решение на емфизема е трансплантацията на бял дроб.

 

По данни на Американската белодробна асоциация, само в САЩ от емфизем боледуват близо 5 милиона души.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Божидара     2015-05-19 22:03:26
да преди месец правих,според ендокринолога не се налага оперативна намеса
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter