ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Рак на простатата – разбраха защо метастазира

Puls.bg   |   07 април 2015   |   Коментари 0
   
   
Рак на простатата – разбраха защо метастазира

Източник: Thinkstock

Британски изследователи установяват начина, по който ракът на простата се разпространява по други органи – откритие, което може да доведе до по-добро лечение. 
 
По данни на Националния здравен регистър 2014 г. ракът на простатата у нас е на второ място по честота при мъжете и представлява 17% от всички злокачествени заболявания при тях.
 
Изследователски екип от Института за ракови изследвания в Лондон анализира проби от тумори на простатата, както и такива, разпространени по други части в организма, сред десет мъже, диагностицирани с рак на простатата
 
Разчитането на ДНК на тумора разкрива подробности за начина, по който ракът метастазира, което им позволява да съставят „семейно дърво“ на промените, свързани с хода на болестта. Учените констатират, че по-голямата част от туморните клетки остават статични. Малък брой от тях могат да се движат свободно в организма, образувайки нови тумори. 
 
Тези клетки са „коренът“ на рака и за да бъде ефективно  лечението, те трябва да се унищожат. В бъдеще лекарите може да са в състояние да идентифицират тези ключови клетки и лечението да бъде насочено към генетичния дефект, който е в основата на рака.
 
Учените смятат, че по този начин новите ракови клетки и формации ще бъдат унищожени и ще се предотврати образуването на други, което значително ще подобри шансовете за оцеляване. Проф. Дейвид Нийл от Университета в Кембридж, Великобритания, обяснява, че вече съществуват някои подходящи медикаменти, а нови са в процес на разработване, пише още Daily Mail.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter