ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ген, отговорен за агресивен рак на гърдата, откриха учени

Puls.bg   |   31 март 2015   |   Коментари 0
   
   
Ген, отговорен за агресивен рак на гърдата, откриха учени

Източник: Thinkstock

Идентифицираха ген, който е отговорен за развитието на най-агресивната форма на рак на гърдата. Учените смятат, че ако открият начин да го блокират, ще може да се намали степента на агресивност на туморната формация.
 
По време на ново проучване, изследователите разират, че генът ID4 не просто е индикатор за троен отрицателен рак на гърдата, но също така го и контролира. От анализа става ясно, че високите нива на ID4 са налични в близо половината от всички случаи на тройно негативен на рак на гърдата. При тях прогнозата е лоша. 
 
От проучването също така става ясно, че блокирането на гена ID4 води до спиране на деленето на туморните клетки
 
За тройно негативен рак на гърдата става дума, когато той е естроген-, прогестерон и HER2-отрицален. Когато трите рецептора са налични, заболяването може да се лекува с медикаменти. 
 
Тази форма на заболяването се среща сред близо 15% от всички случаи на рак на гърдата. Хората, които ги развиват, имат по-голям риск от рецидиви и по-малък шанс за оцеляване, в сравнение с тези, които са засегнати от другите форми на заболяването.
 
Някои пациенти, засегнати от най-агресивната форма на онкологичното заболяване, преживяват едва 3 – 5 години, докато други могат да оцелеят толкова дълго, колкото и пациенти, засегнати от по-леките форми на рака на гърдата
 
Изследователите откриват вероятно обяснение за различието в преживяемостта сред тези пациенти. Има две различни форми на тройно негативния рак на гърдата, които произхождат от различни типове клетки. Оказва се, че по-агресивната му форма води началото си от стволови клетки, а останалите – от друг тип специални клетки. 
 
 
Стволовите клетки имат свойството да се превръщат в различни видове клетки и тъкани. Те осигуряват форма на възстановяване на организма. Начинът, по който стволовите клетки могат да бъдат гъвкави и да се разпространяват по други тъкани, е подобен на начина, по който се развива ракът.
 
Новото проучване установява, че генът ID4 определя дали стволовите клетки ще се развият в специални клетки. Когато този ген е блокиран, се стимулират други гени, които водят до развитието на специални клетки. 
 
Данните от проучването са публикувани в Nature Communications.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter