ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Медикамент ще лекува травми на гръбнака

Puls.bg   |   16 март 2015   |   Коментари 0
   
   
Медикамент ще лекува травми на гръбнака

Източник: Thinkstock

Медикамент, предназначен за лечение на рак, помага при травми на гръбнака, се посочва в данните на ново лабораторно изследване.  
 
Уврежданията на гръбначния стълб рядко могат да бъдат излекувани, защото нервните клетки в тази област не могат да се регенерират. Бързият растеж на аксоните е затруднен от съединителна тъкан и молекулярните процеси в нервите. 
 
Международен изследователски екип, воден от учени от Бон, Германия, съобщава, че медикаментът епотилон има свойството да намалява формирането на съединителна тъкан при травмите на гръбначния стълб. Той също така стимулира и растежа при увредените нервни клетки
 
Установява се регенерация на невроните и подобряване на двигателните умения сред животинските организми. 
 
Нервните клетки играят ролята на проводници, които приемат и предават сигнали под формата на електрически импулси. Тази тяхна функция може да бъде повредена от инцидент или заболяване. Възстановяването им до голяма степен зависи от тяхното местоположение. Така например нервните клетки в областта на торса и носа могат да се регенерират до известна степен и да възвърнат функцията си частично или изцяло. 
 
За разлика от тях, невроните в мозъка и гръбначния стълб нямат това свойство. Когато те се увредят, засегнатият най-често страда от парализа или друг вид увреждане. 
 
 
От предишни свои изследвания в областта, изследователите знаят, че стабилизирането на микротубулите намалява формирането на съединителна тъкан и подпомага растежа на аксоните. 
 
Микротубулите са продълговати нишки в клетката, които динамично могат да растат и да се свиват. Те участват в контролирането на клетъчния растеж и движение. 
 
Споменатият медикамент, който в по-големи дози потиска растежа на раковите клетки, може да стабилизира тези нишки, когато се прилага в по-малки количества. Проведените изследвания са сред животински организми. 
 
Данните от изследването са публикувани в Science.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter