ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Връзката между солта и хипертонията е в мозъка

Puls.bg   |   26 януари 2015   |   Коментари 0
   
   
Връзката между солта и хипертонията е в мозъка

Източник: Thinkstock

Прекомерната консумация на сол „препрограмира“ мозъка като се намесва в естествените механизми, които предотвратяват покачването на нивата на кръвното налягане. Това установява международен изследователски екип, воден от учени от канадския университет МакГил. 
 
Макар връзката между консумацията на сол и хипертонията да е добре позната, до момента учените нямаха отговор на въпроса, по какъв начин прекомерните количества водят до повишаване на кръвното налягане
 
По време на лабораторни проучвания изследователите откриват, че големите количества диетична сол водят до промени в ключови невронни вериги в мозъка. Те освобождават вазопресин в кръвообращението
 
Учените установяват, че високата консумация на сол предотвратява инхибирането на невроните вазопресин от „детекторите“, които следят артериалното налягане в кръвообращението. 
 
Блокирането на този естествен за организма механизъм позволява на кръвното налягане да се покачи, при консумацията на високи количества сол за по-дълъг период от време. 
 
 
Въпреки откритията на изследователския екип, които дават допълнителна яснота по отношение на връзката между приема на сол и покачването в нивата на кръвното налягане, са необходими допълнителни проучвания. 
 
Нужно е да се установят нови цели, които биха могли да се изследват за терапия. В същото време учените напомнят, че консумацията на сол трябва да се ограничава.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter