ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ваксината срещу грип с по-ниска ефикасност от предполаганото

Puls.bg   |   12 януари 2015   |   Коментари 2
   
   
Ваксината срещу грип с по-ниска ефикасност от предполаганото

Източник: dreamstime

Противогрипната ваксина за настоящия сезон ще е с по-ниска от очакваната ефективност, смятат водещи здравни експерти и експерти по биотехнологии от институции като Световната здравна организация, Агенция по лекарствата и храните, Центъра за превенция и контрол на заболяванията, Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания към Националния институт по здравето в САЩ.

Всяка година през март по традиция, на база данни от цял свят, експерти от водещи здравни организации начело със СЗО и учени по биотехнологии се събират, за да преценят  кои грипни щамове е най-вероятно да образуват следващата сезонна грипна вълна. Въз основа на срещата се изготвя препоръка към производителите, кои щамове те да включат при производството на ваксина срещу грип за сезона.

Това обаче е дейност, която няма как да борави с точни данни, а се базира на предположения. Сложността за науката идва от там, че грипът е непредсказуем, по думите на Антъни Фоуса от Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания към Националния здравен институт в САЩ.
 
Няма друга болест, която да обезсърчава така както грипът, смята Робърт Доум, ръководител на FDA, цитиран от Capital OTC. На този етап вирусът е по-умен от нас и е истински късмет предположенията ни да се покрият в действителност, споделя той.

Грипът се мени всяка година. Обикновено учените постигат 60 - 65 % ефикасност на ваксината, като е значителен успех, когато тя е по-висока, и крах, когато ефективността й е под тази, каквато е очакваната вече за сезон 2014 – 2015 г.Трудността идва от там, че вирусът на грипа може да мутира във всеки един момент. Вследствие на тази промяна заболявания от грип при населението стават по-тежки, по-често се налагат хоспитализации и числото на смъртните случаи расте.

Мутациите на грипния вирус правят ваксините по-слабо ефективни. Най-неприятният сценарий е, когато се получи антигенна промяна на вируса, както се получава през 2009 г., когато ваксината не дава защита при имунизираните от сезонния грип и се отчита рекорд в заболяванията, включително и увеличаване на смъртните случаи, тоест тогава имахме пандемия.

Ваксината за грипен сезон  2014 – 2015 според Томас Фриидън, Директор от CDC ще е по-малко ефективна от граничния минимум от 60-65 %, тъй като препоръчания за нея грипен щам H3N2 мутира, което означава и че тя ще е по-слабо ефективна от очакваното.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Теди     2015-01-26 00:12:01
Какво давате на вашето дете? Ние какво ли не пробвахме като стимулиране, но нищо не помага. Започнах да се карам на сестрата в детската, че не си върши работата.
Nina     2015-01-12 17:17:17
Не сме се ваксинирали, вкъщи сега всички кихаме и кашляме и но въпреки това не одобрявам ваксините. Само на детето задължително даваме натурални имуностимулатори поне знаем, че е ефикасно средство и не се разболява.
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter