ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Генетичен тест ще открива рак на хранопровода

Puls.bg   |   03 юли 2014   |   Коментари 0
   
   
Генетичен тест ще открива рак на хранопровода

Източник: Istockphoto

Нов неинвазивен метод за диагностициране на рак на хранопровода са разработили учени от Щатите. Той се базира на идеята, че това заболяване има значителна генетична основна, пише сп. Nature Genetics.

 

Генетичният тест ще позволи ранното откриване на този вид рак, което обещава много по-висока успеваемост на лечението. Надеждата на учените е голяма, тъй като в момента преживяемостта на пациентите с рак на хранопровода е много ниска.

 

Чрез метода ще се обособяват характерни за заболяването биомаркери, индикиращи мутации в два гена, виновни за болестта. Учените обаче не се ангажират с прогнози кога тестът ще започне да се прилага, тъй като върху него предстоят още разработки и проучвания.

 

Ракът на хранопровода е рядка, но изключително опасна форма на рак.

 

Най-голямата част от случаите на рак на хранопровода заемат злокачествените тумори, които се зараждат от епителната тъкан на органа - слоя от клетки, които покриват неговия канал.

Честотата му силно варира в различните страни на света. Среща се често в страни като Китай и Иран, Централна Азия. По-висока честота също се забелязва в коренно различни региони като Финландия, Исландия, югоизточна Африка и северозападна Франция.

 

Основните рискови фактори за развитието на карцинома са прекалената консумация на алкохол и тютюнопушенето. Рискът от развитие на рак се увеличава с повишаването на количеството на консумирания алкохол и броя изпушени цигари.

 

Решението за лечение се взима от мултидисциплинарен екип (онкокомисия), който планира и оценява стадия на болестта, определя лечението и поведението (радикално или палиативно - облекчаващо симптомите).

Хирургичната намеса е традицонно най-често прилаганото лечение на рак на хранопровода. Понастоящем се използва за основно лечение само при пациенти с ранен стадий на заболяването.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter