ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Вируси лекуват рак

Puls.bg   |   20 май 2014   |   Коментари 0
   
   
Вируси лекуват рак

Източник: Istockphoto

За пръв път пациенти бяха излекувани от миелом чрез вируса на морбили, съобщава британският Daily Mail.

 

Това са само първите резултати от практическото приложение на най-новата тенденция в лечението на рак, наречена вирусна терапия.

 

Обнадеждаващото за хиляди хора по света постижение принадлежи на специалистите, работещи в американската Mayo Clinic.

 

Става въпрос за първото клинично изследване, което показва, че вирусотерапия е ефикасна срещу метастази на рак. В него са участвали две жени. Те са получили една-единствена (макар и масивна) доза от ваксината, съдържаща генномодифицирани вируси на морбили.

 

Тези вируси атакували именно ракови клетки. Дозата, с която били инжектирани, била достатъчна за ваксиниране на 10 милиона души.

 

Двете пациентки понесли добре лечението, довело до намаляване броя на раковите клетки. Едната от тях е в пълна ремисия, като в организма й няма следи от рак от повече от 6 месеца. Това е 49-годишната Стейси Ерхолц.

 

Лечението е приложено срещу мултиплен миелом. Срещу този вид рак се използват терапии, които стимулират имунната система. Те обаче често се оказват неефикасни.

 

Все пак е прибързано този вид терапия да се окачестви като напълно ефикасна, защото при втората пациентка раковите образувания са се свили в резултат на прилагането му, но не са изчезнали напълно.

 

Историческото откритие дава надежда, че съвсем скоро биха могли да се отворят врати към нова терапия, която използва вируси, за да се убият раковите клетки.

 

Противораковата вирусология, която прибягва до патогени, за да атакува ракови клетки, е позната от 50-те години на миналия век.


Това обаче е първото документирано изследване, което разкрива, че е налице пълна ремисия на пациент, засегнат от инвазивен рак, след инжектиране на една-единствена доза на вирус.

 

Ключов проблем в антираковите терапии винаги е бил как да се разграничат здравите клетки от раковите. Оказва се,че вирусите са изключително добри в разпознаването на специфични клетки, за да атакуват наистина клетките с ДНК на рак.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter