ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Българи са част от откриването на 4 нови химични елемента

Puls.bg   |   16 април 2014   |   Коментари 0
   
   
Българи са част от откриването на 4 нови химични елемента

Източник: Istockphoto

Български учени са участвали в откриването на четири нови химични елемента. Това са елементите 113, 115, 117 и 118, които предстои да бъдат вписани в Менделеевата таблица.

 

Обединеният институт за ядрени изследвания в Дубна, Русия е подал заявление за признаване на научното откритие, съобщи директорът на института академик Виктор Матвеев в Министерския съвет в София.


Институтът е подал заявлението си до Международната организация за чиста и природна физика и Международната организация за чиста и природна химия и след като бъде признато авторството на института, той ще има право да предложи и имената на новите елементи.

Институтът вече е попълнил Менделеевата таблица с два елемента, открити от неговите учени - фльоровий и ливърморий, които заемат съответно места 114 и 116 в таблицата. Откриването на новите химични елементи е плод на дългогодишни усилия на много учени, включително и такива от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Българската академия на науките.

 

В момента около 35 български специалисти работят в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна. Общо там се трудят 1200 дипломирани инженери, физици, химици, като от тях 500 са учените от други страни.

Фундаменталните изследвания дават възможност за развитие на научни приложения в редица иновационни технологии - например в лъчетерапията при лекуване на онкоболни пациенти, в медицината и хранително-вкусовата промишленост.

Учените посочват, че е много важно за страни като България, която има развита ядрена енергетика, да се разработването на технологии за третиране на дългоживеещите ядрени отпадъци.

 

Обединеният институт за ядрени изследвания е избран също така за координатор на общоевропейска програма за изследване на замърсяването с тежки метали, като се изследват следите от тях в мъховете.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter