ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Тамифлу намалява риска от смърт с 20%

Puls.bg   |   21 март 2014   |   Коментари 0
   
   
Тамифлу намалява риска от смърт с 20%

Източник: iStockphoto

Нови изследвания показват, че възрастните, хоспитализирани с H1N1 грип, по време на пандемията от 2009-2010 г. са били с 25% по-малко застрашени от смърт, в резултат на болестта, ако са приемали антивирусни лекарства, наречени инхибитори на невраминидазата (NAIS), какъвто препарат е Tamiflu.

Според голям мета анализ, включващ повече от 29 000 пациенти от 38 страни, публикуван в списание The Lancet, резултатите също така показват, че лечението в рамките на 2 дни, след появата на грипоподовните симптоми намалява наполовина риска от смърт, в сравнение с по-късното третиране или неприлагане на лечение.

Анализ на данни, получени от 78 проучвания, включващи 29 234 пациенти от всички възрасти, показват, че лечението с NAIS (по всяко време) намалява риска от смърт с 19%, в сравнение с липсата на лечение.

Рискът от смърт е бил намален наполовина, след прилагане на лечението в рамките на 48 часа от появата на симптомите в сравнение с по-късното третиране, или при прилагане на лечение, което не включва антивирусни препарати.

Забавянето на стартиране на антивирусно лечение, след наличие на симптомите е свързано с увеличаване на риска от смърт с 20%.

Важно е, да се отбележи, че същата полза за оцеляване е валидна при бременни жени и възрастни пациенти в интензивните отделения с по-тежки симптоми, но не се наблюдава значително намаляване на смъртността при деца (на възраст 0-15 години).

 


Според експерти данните, с които специалистите разполагат, не могат да бъдат определени като изцяло обективни, тъй като няма как да бъдат проведени изследвания с прилагане на плацебо лекарства.

Усилията за откриване на друго възможно алтернативно лечение и ефективни подходи продължават и днес, като както учените, така и пациентите са оптимистично настроени.

Своевременното започване на лечение след появата на грипни симптоми е от съществено значение, тъй като повечето правителства са запасени с антивирусни препарати, но за доставяне на противогрипните ваксини се изисква доста време, което може да достигне интервал до 6 месеца.


 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter