ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ще има ли превенция срещу диабет?

Puls.bg   |   07 март 2014   |   Коментари 0
   
   
Ще има ли превенция срещу диабет?

Източник: iStockphoto

Международен екип, ръководен от учени към Института Broad и Многопрофилната болница в Масачузетс, е идентифицирал мутации в ген, който може да намали риска от диабет тип 2.

Първата стъпка към разработване на нова терапия е откриването на "мишена" - човешки протеин, който активиран или инхибиран, води до превенция и лечение на заболяването.


В новото проучване, изследователите описват генетичен анализ на 150 000 пациенти, който показва, че редки мутации в гена SLC30A8 намаляват риска от развитието на диабет тип 2 с 65 на сто.

Резултатите са били наблюдавани при пациенти от различни етнически групи, което предполага, че едно лекарство, което имитира действието на тези мутации може да има голяма полза в мащабен план.

Протеинът, кодиран от SLC30A8, изпълнява важна роля в инсулин - секретиращите бета-клетките на панкреаса.

Въпреки това не е ясно дали инхибирането или активирането на протеина ще бъде най-добрата стратегия за намаляване на риска от заболяването, а също и точно колко голям ефект може да се очаква.


Използването на човешката генетика да се идентифицират защитните мутации притежава голям потенциал. Специалистите са на мнение, че тя ще им донесе голям успех.

Диабет тип 2 засяга над 300 милиона души по целия свят и броят на заболелите бързо нараства.

Той възниква в резултат на съвкупност от разнообразни фактори, определяни като рискови. Като фактор с най-голяма тежест се определя наследствеността.

Диабетът е диагноза за цял живот. Въпреки иновативните терапии, целящи да улеснят живота на болните, прилагането на този вид протективно лечение, значително би подобрил здравето на населението, както и качеството на живот.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter