ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Все още не е късно да се ваксинирате срещу грип

Puls.bg   |   19 февруари 2014   |   Коментари 0
   
   
Все още не е късно да се ваксинирате срещу грип

Източник: iStockphoto

Противогрипната ваксина се повтавя ежегодно. Обикновено ваксинационната кампания протича през октомври, когато грипният сезон все още не е започнал.

 

Лекарите обаче са на мнение, че все още не е късно да бъде поставена ваксина против грип, тъй като пикът на вирусите е през февруари. Епидемията обаче може да продължи и до май.

 

Според Администрацията по храните и лекарствата на САЩ антигрипните ваксини са ефективни през целия период, в който грипните вируси се разпространяват.

 

Ваксините срещу грип са различни за всяка година. Това се налага, поради високата резистентност на вирусите, както и голямото разнообразие на вирусните щамове.

 

Най-често гръпът засяга децата и хората в напреднала възраст. Напоследък обаче грипните вируси са непредвидими и засягат различни възрастови категории от населението.

 

Всеки февруари преди края на грипния сезон, FDA, Световната здравна организация, Центровете за контрол и превенция на заболяванията ( CDC) и други експерти за общественото здраве сътрудничат по събирането и прегледа на данни от цял ​​свят за идентифициране на вирусите. Въз основа на получените резултати и изследвания се определя степента на резистентност на вирусите и се подготвя евентуален план за разработване на противогрипна ваксина, прилагана през следващия сезон.

 

 

При изготвянето на антигрипните ваксини се имат предвид и страничните симптоми и рискови група. FDA ежегодно провежда наблюдение за синдром на Гилен-Баре. Това е рядко неврологично заболяваня, регистрирано през 1976 и свързано с противогрипна ваксина през този период.

 

Грипната епидемия е непредвидима. Тя протича с различна тежест, но ежегодно засяга голяма част от населението. За превенция срещу грипа, специалистите съветват своевременното вземане на мерки, към които се отнася поставянето на противогрипна ваксина.


   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising