ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кои средства срещу грип и вирусни инфекции помагат?

Puls.bg   |   10 февруари 2014   |   Коментари 9
   
   
Кои средства срещу грип и вирусни инфекции помагат?

Източник: iStockphoto

През студеното полугодие особено често страдаме от вирусни респираторни инфекции. В началото на сезона ни нападат някои от 200 вируса, виновни за настинката. Обикновено декември – януари след като се задълбочи престоя в затворени помещения и обменът на вируси след хората се формира първата сезонна грипна вълна.

Тази година комбинацията от грипни вирусни щамове подложи на изпитание организма на хиляди, съчетавайки широка гама от оплаквания – висока температура, главоболие, силна отпадналост и болка в мускулите, възпалено гърло и кашлица и стомашни оплаквания. Разпространеният сред хората щам на т.нар. свински грип показа отново бързото развитие на инфекцията и настъпване на последващи усложнения – пневмония. От усложненията на грипа особено много страдат децата и хората с по-слаб имунитет.

За съжаление, лек срещу грипните заболявания няма. Лечението, което се назначава от лекарите, е симптоматично. Приемът на антибиотици е неуместен, освен в случаите на вторично развита бактериална инфекция и усложнения.

При картина на бързо разпространение на грипа единствените разумни мерки са превантивните. Те включват избягване на контактите с болни, повишена лична хигиена и подсилване на организма.

За да се укрепи организмът и той бъде способен да се справи с вирусите бързо при среща с тях трябва да се предвижда:

  • достатъчно време за почивка и пълноценен сън - за да могат механизмите за възстановяване да функционират нормално и ефективно;
  • балансирано хранене – за да се поддържат енергийните му нива и се осигуряват потребностите му от градивен материал за поддържане на органите му и елементите на имунната система;
  • повече движение, но избягвайки преохлаждането – за да се поддържа метаболизмът и въобще целият организъм в тонус, без да се поставя в ситуация да компенсира неблагоприятните условия и се отслабва имунитета му.


За предотвратяване на заболяване се препоръчват някои доказали с времето ефекта си средства като витамин С, цинк. Срещу вирусните инфекции помага и редовната консумация на чесън и лук. От полза в борбата срещу грипа са и някои билки като ехинацея, черен бъз, евкалипт, риган, шипка, лимонена трева.Както за предотвратяване на заболяването, така и за облекчаване на симптомите помагат и някои хомеопатични средства като инфлуцид, комбинация от Шуслерови соли 3,5,8; гелсемиум, осцилококцинум.

За облекчаване на самите симптоматични оплаквания като висока температура и болки се взимат популярните за тази цел парацетамол и ибупрофен.

На пазара от този месец се предлага и един нов препарат, който дава обещаващи резултати при профилактиката на грипа и острите вирусни инфекции – авирон рапид. Препаратът съдържа три основни съставки: апоген, андрографолид и хумусна киселина.

При изследване се доказва, че продуктът съкращава с над 40% времето за облекчаване симптомите на грипа и с 50% продължителността на заболяването. Продуктът осигурява и ефикасна защита в предпазването от грип и вирусни инфекции. При прием в продължение на 3 месеца от пациенти с рекурентни респираторни инфекции и наблюдавани за период от 6 месеци 90% от тях не заболяват от грип и настинка.

Механизмът му се дължи на действие в три насоки: съставките му хумусна киселина и апоген потискат прикрепването на вирусите към клетките; хумусната киселина и андрографолидът блокират навлизането на вируса в клетката и съответно неговата репликация, което се отразява в намаляване на вирусния титър и съответно тежестта на симптомите. От друга страна, апогенът стимулира имунната система като повишава активността на макрофагите и NK-клетките за по-бърз имунен отговор и продукцията на интерферон чрез стимулиране на секреция на IL-12 от макрофагите, В-лимфоцитите и дендритните клетки.

За да бъде максимално ефективен, както и всяко друго средство, се препоръчва приемът му да започне още при първите симптоми. Подходящ е за профилактика по време на грипна епидемия, след антибиотична терапия за подпомагане възстановителните сили на организма и за профилактика при пациенти с повтарящи се вирусни инфекции. Подходящ е при всички възрастови групи.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (9)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Гала     2018-03-04 11:16:53
При мен пресече грипа, но пак стигнах до антибиотик. Все пак помага.
Ан     2018-02-28 09:40:44
От Авирон Рапид започнаха болки в стомаха и често ходене до голяма нужда с тъмни изпражнения- от хумусната киселина
Жена     2017-12-03 09:16:29
Най-ефикасното лекарство против вируси, визирам честите ми простуди. Помага ми да се размина с тях, а аз не ги карам на крак, като някои кобили, пръскащи вируси навсякъде.
П     2017-04-07 08:42:43
Пих профилактично Аверон Рапид и при первият вирус бях отново болна.НЕ СЪМ ДОВОЛНА !
Веселина     2017-03-05 23:05:53
Доволна съм от Авирон. И от детския и от този за възрастни. Периодът на боледуване се съкращава значително при прием на Авирон, а и симптомите не са толкова тежки и неприятни.
А за профилактика не сме го ползвали и не мога да изкажа мнение.
9 намерени, страница 1 от общо 2  1   2   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter