ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Потискането на температурата при грип залага епидемия

Puls.bg   |   28 януари 2014   |   Коментари 0
   
   
Потискането на температурата при грип залага епидемия

Източник: Dreamstime

Потискането на температурата води до допълнително разпространение на грипа и ръст на случаите с летален изход, твърдят канадски изследователи въз основа на проведен математически модел. Екипът от университета МакМастър решава да измери ефекта от приема на температуропонижаващи средства по време на епидемия от грип върху популацията. Според тях това се получава заради нарушаване на естествения механизъм за потискане на вируса от отделния индивид.

От повече от четиридесет години е ясно, че повишаването на телесната температура при вирусна инфекция е естествена реакция на организма, която показва задействането на имунната система. Това потиска способността на грипните вируси да се размножават.

"Свалянето" на температурата с обичайните лекарствени средства, каквито са парацетамолът и ибупрофенът, де факто оставя вирусът да се размножи в организма необезпокояван от имунната система. Това залага и по-тежко и продължително заболяване и по-голяма заразност сред населението заради явяването на болни в офиси, училища и други обществени места.За първи път се създава такъв математически модел, който позволява оценка на ефекта от приема на температуропонижаващи средства при грип, разпространението на съответните щамове грипни вируси в съответните за тях години и дори възникването на пандемични щамове. Екипът на Дейвид Иърн, професор по математика, включва маса база данни от проучвания, експерименти, разпространение на грипа сред населението и употребата на антипиретици.

Учените изчисляват, че изкуственото понижаване на температурата води до ръста на заболеваемостта от грип с 1% и допълнителни 700 – 1000 случая на грипно заболяване с летален изход в Щатите, като това число може да скочи  съответно на 5% и 2000 случая при силно заразните нови щамове.
Изследването е публикувано сп. Proceedings of the Royal Society B и Science.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter