ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

От кои храни се набавя биотин?

Puls.bg   |   17 септември 2013   |   Коментари 0
   
   
От кои храни се набавя биотин?

Източник: iStockphoto

Биотинът е коензим и съединение от семейството на витамин В, познато още като витамин Н. Като хранителна добавка, биотинът често се използва при няколко състояния, от диабет до чупливи нокти. Каква е ролята му в организма?
 
Има много основателни причини хората да приемат биотин: за здрава кожа, нерви и храносмилателен тракт и при метаболитни нарушения. Биотинът носи и лечебен ефект, използва се при някои типове нервопатия, като периферна невропания, която се причинява от диабета.
 
Освен че спомага задравяването на увредени нокти, в комбинация с хром се превръща в медикамент против диабет. Биотинът понижава инсулиновата резистентност и облекчава симптомите и дискомфорта при диабет тип 2. Има и благотворно влиятие срещу депресия.
 
Извън тези случаи почти никой няма нужда от биотинови добавки – разнообразната храна съдържа съединението в достатъчни количества. Макар че в храната той е свързан с много белтъци и абсорбирането му е затруднено, биотиновият дефицит е изключително рядко явление.
 
Адекватният дневен прием на биотин от семейството е: 0-1 г – 5 микрограмаг; 1-5 г – 9 мкг; 5-8 г – 12 мкг; 9-13 г. – 20 мкг; за бременни жени – 30 мкг, за кърмачки – 35 мгк.
 
Пълнозърнестите храни, като пълнозърнестия бял хляб, яйца, млечни продукти, ядки, пилешко и сьомга са добри източници на биотин.
 
Важно е да се отбележи, че биотинът може да взаимодейства с някои медикаменти за третиране на висок холестерол и че приемът на антибиотици или лекарства против акне изтощават запасите от биотин на организма. Дали обаче е необходим като добавка, оставете на лекаря си да прецени...
 

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter