ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Тест определя кога простатата трябва да се лекува

Puls.bg   |   16 септември 2013   |   Коментари 0
   
   
Тест определя кога простатата трябва да се лекува

Източник: Istockphoto

Развитието на рака на простата може да се предвиди с помощта на три гена, свързани с процесите на стареене. По степента на тяхното проявление се установява развитието на тумора според проучване на Herbert Irving Comprehensive Cancer Center в Медицинския център към Колумбийския университет. 
 
С помощта на този биомаркер, заедно с тестовете, определящи стадиите на туморите, специалистите по-точно биха могли да определят кога ракът на простата в ранен стадий ще може безопасно да се наблюдава. Ще може да се определят и случаите, в които има необходимост от отстраняване на простата или друг вид инвазивно лечение. 
 
Учените обясняват, че проблемът със съществуващите тестове е, че те не могат да идентифицират процента на бавноразвиващите се тумори, който е малък. Това е много важно, тъй като, в крайна сметка, те ще станат агресивни и ще се разпространят и по други органи. 
 
В своето изследване експертите се съсредоточават върху гените, свързани с процесите на стареене, и по-специално тези, които засягат клетъчното стареене. То играе важна роля в потискането на туморите. Това е напълно естествен процес, при който по-старите клетки спират да се делят, но остават метаболитно активни. 
 
Като използва специална техника, екипът, ръководен от Андреа Калифано, изолира 19 гена в туморните клетки, развиващи се в простатата. При тяхното наличие раковите клетки са винаги неактивни. След това, използвайки компютърен алгоритъм, експертите изолират три гена - FGFR1, PMP22 и CDKN1A, които с точност могат да идентифицират бавноразвиващите се туморни клетки.
 
В проучване изследователите изпитват точността на прогнозата, която трите гена дават, на база на първични проби от биопсия. Участие в проучването взимат 43-ма доброволци, които са били активно наблюдавани за период от най-малко 10 години. 
 
Всички те са диагностицирани с бавноразвиващ се рак на простатата. При 14 от тях се наблюдава напреднало развитие на болестта, което е „предсказано“ по метода на изолираните гени
 
Изследователите планират да оценят постигнатите резултати от проучването в рамките на клинично изследване. 
 
Данните са публикувани в Science Translational Medicine.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter