ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Причинява ли слънцезащитата дефицит на витамин D?

Puls.bg   |   05 август 2013   |   Коментари 0
   
   
Причинява ли слънцезащитата дефицит на витамин D?

Източник: iStockphoto

Организмът ни има нужда от слънчева светлина, за да произвежда определени количества витамин D. Може ли употребата на слънцезащитни продукти да доведе на дефицит на витамин D?
 
Витамин D играе важна роля в рeгулацията на нивата на калий и фосфор в кръвта, както и в имунната система и костното здраве. При недостига му се развиват множество нарушения, като най-познатите са рахит и остеомелация. Рахитът може да предизвика костни деформации и забавяне на растежа и засяга предимно деца и подрастващи, докато остеомелацията засяга предимно възрастни и предизвиква деминерализация на костите, извиване на гръбначния стълб, изкривяване на краката и мускулна слабост. Остеомелацията е пряко свързана с остеопорозата.
 
Подробно изследване, публикувано в журнала на Американската дерматологична академия разкрива, че слънцезащитните продукти действително намалят количеството витамин D, произведено от кожата. Това ограничение, обаче, е съвсем минимално и ефекта му върху общия витаминен баланс е пренебрежително малък и не се отразява на здравето.
 
Хората с по-бяла кожа се нуждаят от максимум 30 минути незащитено излагане на слънце всеки ден, за да се набави необходимата от слънцето енергия за синтез на витамин D. При хора с по-тъмна кожа този период е между един и два часа, в зависимост от степента на кожна пигментация – колкото по-тъмна е кожата, толкова по-дълго време и е необходимо.
 
 
Специалистите препоръчват да не се разчита само на слънчевата светлина за набавяне на витамин D – той трябва да се осигурява в достатъчни количества от приеманата храна. 
 
Храни, богати на витамин D, са сьомга, сардини, черен дроб, мляко, яйца, гъби.
 
Макар и да е рядко срещана, токсичността от свръхконсумиране на витамин D може да бъде животозастрашаваща, ето защо не се препоръчва прием на витамина без лекарски контрол.
 
Първоначалните симптоми на хипервитаминоза D са анорексия, прилошаване и повръщане, следвани от полиурия, отпадналост, безсъние, нервни изблици и бъбречна недостатъчност. Кисти по уринарния тракт, азотемия и калцифициране на бъбреците са най-тежките последици и се срещат нерядко.
 
Учените обясняват, че синтезът на витамин D от слънчевата светлина не може да причини хипервитаминоза D. Въпреки това обаче не бива да се лишаваме от своя половин час на слънце, дори той да е разкъсан във времето.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter