ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Можете ли да изгорите със слънцезащита?

Puls.bg   |   22 юли 2013   |   Коментари 0
   
   
Можете ли да изгорите със слънцезащита?

Източник: iStockphoto

Първо, да ви информираме, че заглавието е много подвеждащо. Тук не става дума за вероятността да изгорим под лъчите на слънцето, въпреки нанесения слънцезащитен продукт. Всъщност, най-обобщено казано, не става дума въобще за слънчево изгаряне, а за буквално възпламеняване при използване на слънцезащитен продукт...

Неприятно, но факт, миналата година към американската Агенция по храни и лекарства поспътват 5 сигнала на инциденти заради употреба на слънцезащитни продукти и непряк контакт с огън. При всички тях се докладва за настъпило възпламеняване след намазване на кожата и боравене с огнесъдържащи средства с битова цел – при единия при запалване на цигара, при друг заради близост до декоративна свещ.

Третият случай е особено драстичен - мъжът получил втора степен изгаряне и бил отведен по спешност в болница след като метнал пържола в барбекю. Пред медии той споделя как ръката му пламнала за секунди и огънят бързо се носочили към тялото му в момента, в който я доближил до скарата. Преди това злощастният мъж бил нанесъл на кожата си необходимата протекция срещу слънцето под форма на спрей.


За подобен инцидент се съобщава отново след употреба на спрей и включване на горелка.

Във всички тези случаи е била използвана конкретна марка продукт, чийто производител се принуждава и променя формата на предлагането му. Само че много от слънцезащитните спрейове съдържат алкохол или други възпламеними съставки, за което хората трябва да знаят и внимават при употребата им, предупреждават експерти от FDA. Те препоръчват да се избягва заставането близо до огън след нанасяне на слънцезащитен продукт от спрей до момента, в който влагата по кожата не изсъхне напълно.

 

Тези примери обаче не бива да се разглеждат като повод да се избягват слънцезащитните продукти. Кожата се нуждае от защита срещу ултравиолетовите лъчи и рак. Не са докладвани подобни инциденти при употребата на лосиони срещу слънце, успокояват американските експерти.

За да е ефективен слънцезащитният продукт срещу опасното слънце, той трябва да е миниму с фактор 15 и да изгражда филм както срещу UVA, така и срещу UVB лъчи. Засега няма данни за по-голяма ефективност от SPF 50.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter