ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Сребро и антибиотици - звезден тандем

Puls.bg   |   24 юни 2013   |   Коментари 0
   
   
Сребро и антибиотици - звезден тандем

iStockphoto

Антибиотичната резистентност – способността на патогените да еволюират и да надмогват антибиотичните препарати, е на път да се сблъска с неочакван край. Ново изследване позволява на среброто да възпре плашещо бързото приспособяване на микроорганизми към лекарствата, което от откриването на пеницилина насам расте лавинообразно. В момента данните за резистентност се трупат и тя доказано се усилва, докато количеството нови антибиотици в разработка или на пазара спада.

 

От хилядолетия съществуват писмени сведения за лечебната сила на среброто. Днес има много хомеопатични препарати, съдържащи ценния метал. Според привърженици на хомеопатията среброто повишава имунитета и оздравява организма. Тези терапии обаче са непредсказуеми и понякога имат ефект, понякога – не. Нещо сигурно и потвърдено обаче ни предлага Джеймс Колинс, изследовател от Университета „Бостън“, Масачузец.

 

Неговият екип е открил как металът, във формата на разтворени йони, уврежда бактериите. Той прави мембраната им по-пропусклива и нарушава хармонията на вътреклетъчния баланс, което води до свръхпродукцията на силно реактивни и токсични кислородни съединения. Когато използвал сребърни разтвори в относително малки количества като добавка към антибиотика, научният екип установил, че антибиотикът убива от 10 до 1000 пъти повече бактерии. По-пропускливите мембрани позволяват на повече антибиотици да нахлуят в зловредните клетки, усилвайки действието на лекарството многократно.

Разработката на комбиниран медикамент още е в начален стадий, тъй като трябва да се прецени оптималното количество сребро – достатъчно да помага, но не и да вреди. Дори в умерени дози, то предизвиква аргирия – заболяване, при което кожата придобива траен син цвят. При по-високи дози, токсичните ефекти са много по-опасни - увреждат основно сърдечносъдовата система.

 

Учените се надяват да разберат механизма, по който среброто влияе на клетъчните стени и да създадат синтетично съединение, което да изпълнява същите функции, без да носи страничните ефекти на метала.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter