ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Спират Ривотрил до края на 2014 г.

Puls.bg   |   17 юни 2013   |   Коментари 9
   
   
Спират Ривотрил до края на 2014 г.

Източник: iStockphoto

Едно от най-разпространените лекарства Ривотрил, предписвано основно за хронична депресия и проблеми със съня, се спира от производство. Ривотрил е противоречив бензодиазепинов продукт, който нерядко води до пристрастяване, особено ако се използва без лекарско предписание. От „Рош България“ ЕООД уведомяват за предстоящото прекратяване на продукта след година и половина в законовите норми. Изчезват и двете му разфасовкиот 50 таблетки по 0,5 mg и 30 таблетки по 2 mg.

До изтеглянето му от пазара, след 18 месеца, разпространителят ще осигурява достатъчни количества и регулярни доставки, съобразно здравните потребности на населението. В края на 2014 г., продуктът вече няма да бъде предлаган във фармацевтичната мрежа. Негови алтернативи, в третирането на хронична депресия и тревожност, остават Ксанакс и Атаракс, а при нарушения на нормалния сън - Неолексан.

За Ксанакс, трябва да се знае, че има вероятност от пристрастяване и се изписва със специален режим, само от психиатър, докато Атаракс е по-лек и може да вземе с бяла рецепта.

Неолексан е по-скоро хранителна добавка, която не предизвиква страничните ефекти на по-тежките препарати. Терапевтичният му ефект се базира на прием на 5-хидрокситриптофан под форма на таблетки, които повишават нивата на серотонин в мозъка, спомагайки за третирането на състояния, свързани с ниските нива на този „хормон на щастието“.

На хората, текущо използващи Ривотрил, се препоръчва да се консултират с лекар и постепенно да намаляват дозите на прием. Дори да планират подмяната на медикамента с друг – не бива да го правят рязко.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (9)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

d_stef     2015-02-24 03:31:08
ako tyrsite zamestitel na rivotril opitaite ataraks!
ekaterina_1967     2015-01-18 20:23:51
УЖАС се казва това пак го спират направо не знам какво да правим като другите лекарства ми действат ужасно става ми лошо от тях опитвала съм но не става не знам откъде да търсим спасение.
АНТОАНЕТА     2015-01-16 13:19:54
Как го мислят тези тъпи глави всичко съм опитвала по лекарско предписание но няма др. лекарство което така да ми помага на паническото разтройство. какво искат в България всеки втори е с такова заболяване получава се от \"хубав живот\" при колко психиатри съм ходила всички ми казват няма др. лекарство щом те успокоява така ще е .... ТОВА СА УБИИЦИ!
lelq     2014-06-20 09:42:37
атаракс не ми действа добре, същото се отнася и ксанакса .ужасни са. имат много странични ефекти.. за безпокойство,паникатаки,безсъние-0.5мг ривотрил е ок.
колкото и да е лошо това с леката зависимост към него/за1седм отминав/е много по-добре от кс.,нови медикаменти или анти-депресанти, доста от които са такива, че тр. да се пият цял живот. ... : /
п,п, по рецепта тр. да го пия всеки ден, но тъй като не винаги ми се налага се получава нещо от сорта на - през ден, дори и по-нарядко -по 1 мг
....     2014-05-09 16:27:06
Аз го пия за удолствие чат пат като взема от някой с рецепта и от всички хапчета , които съм опитвал е най-доброто успокоително , защото е немско разбира се.
Жалко за хората , които го пият с цел лечение, знам , че нямаме нито един негов аналог с подобно качество и имайки предвид нивото на зависимост към него наистина горко ви като изчезне.
9 намерени, страница 1 от общо 2  1   2   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter