ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Най-важното за антихистамините

Стефан Иванов, магистър фармацевт   |   06 юни 2013   |   Коментари 0
   
   
Най-важното за антихистамините

Източник: Istockphoto

Антихистамините са най-широко прилаганите противоалергични лекарства. Изполват се под няколко основни форми, които извличат максимума от физиологичните ефекти на активната съставка при минимум странични ефекти. Антихистамините противодействат на действието на хистамина – едно от ключовите вещества в патогенезата на алергиите. Хистаминът е отговорен за повечето симптоми, които свързваме с алергията – запушване на носа, дразнене в очите, обриви, сърбеж и зачервяване на кожата.

 

1.  Перорални таблекти и капки

 

Показани са за облекчаване на ринорея (течащ нос), дразнене в очите и обрив по кожата (уртикария). Най-популярни са деслоратадин, левоцетиризин, фексофенадин и лоратадин. Всички се отпускат в аптеките без рецепта за възрастни и деца над 12-годишна възраст. При деца между 2 и 12 години се отпускат по лекарско предписание, а лоратадин под формата на сироп - без. По-старите продукти, най-вече тези от първо поколение – дифенхидрамин, хлорфенирамин и клемастин, често предизвикват сънливост и забавяне на реакциите. Те не трябва да бъдат приемани с алкохол и по време на работа, изискваща концентрация и бързи реакции.

 

Честите странични ефекти на антихистамините от първо поколение са причината те да бъдат до голяма степен изместени от по-новите продукти и тези за локално приложение.

 

2.  Назални капки и спрейове

 

Назалните спрейове са показани за облекчаване симптомите на алергичен ринит и някои синузити. Най-често използвани са азеластин и олопатадин. Макар че при препаратите за локално приложение нежеланите лекарствени реакции са като цяло по-рядко срещани, отколкото при препаратите за системно приложение, такива все пак са възможни. Страничните реакции обаче са леки и бързопреходни – сухота или горчив вкус в устата, замайване, умора, главоболие, парене в носа или кървене, гадене и болка в гърлото.

3.  Капки за очи

 

Показани са за лечение на алергичен конюнктивит. Могат да се използват и за лечение на алергичен ринит в комбинация с деконгестанти или други групи лекарства. Някои продукти трябва да се прилагат по няколко пъти на ден, тъй като ефектът им продължава само няколко часа. Без рецепта се отпускат кетотифен и фенирамин. Нежеланите лекарствени реакции са редки. Включват леко дразнене или парене в очите и главоболие. Трябва да се има предвид, че антихистаминовите капки за очи увеличават риска от възпаление на очните тъкани при носене на контактни лещи.

 

Хистаминът е отговорен и за рязкото, потенциално фатално понижение на кръвното налягане при анафилактичен шок. При тези обстоятелства може да се наложи венозното приложение на антихистамини, както и адреналин, кортикостероиди и др. Анафилактичният шок се овладява в отделения за спешна медицинска помощ.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter